02 03 Hleb & Lale, food & photography: Petak 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Petak

34

Prethodno veče smo bili kod Bobija i Vuleta, pravili vijetnamske rolnice i diskutovali do kasno u noć koliko našim postupcima možemo da utičemo na menjanje stvari u ovoj našoj ludoj zemlji. Na kraju smo se složili da se ne slažemo, rastali se uz zagrljaje i krenuli kući.
34 godine, radni dan i rano ustajanje. Uh.
Sutradan kada sam stigla sa posla sve što sam želela da uradim je da se uvučem pod ćebence. Bila sam umorna i smrznuta. Tata mi je naložio vatru (da, još uvek nisam naučila da ložim :/) pa je bilo toplo, baš kako treba. Ušuškala sam se sa Rudijem i otplovila.


Trgla sam se već nakon sat vremena u mrklom mraku, sa onim savršenim osećajem koje donosi kvalitetna posle podnevna dremka- slatko, potpuno osveženje; i mislima o rolnicama. Divnim, puterastim mirisnim rolnicama. Kako ih polako odmotavam i kidam a oko mene slatkasti miris kardamoma i cimeta.
Sutrašnji doručak je bio postavljen u mojoj glavi.


Miljan je došao sa posla, ručali smo čorbu od pečene bundeve. On se ušuškao a ja sam u uronila ruke u brašno.
Istucala kardamom i cimet u avanu, mesila slatkasto brioš testo, rolala i uvijala.
Posle smo prošetali Rudija i Simku po praznom, maglovitom selu i rano legli da spavamo.

Stvarno volim zimske večeri.

Rolnice sa kardamom i cimetom


Za 8 rolnica:

Testo starter:
135g brašna T500
1/8 kašičice suvog kvasca
½ šolje tople vode

Testo:
160g + 2 kašike(za posipanje radne površine) brašna T500
40 g šećera od šećerne trske
1 kašičica suvog kvasca
80 ml toplog mleka
¼ kašičice soli

Fil:
140g hladnog putera
25g brašna
Kardamom, cimet i smeđi šećer količina po želji

→ Starter testo:
Kvasac rastopiti sa toplom vodom i pomešati sa  brašnom. Izmiksati da se sjedini, prekriti folijom i ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi.
→ U međuvremenu napravite fil: izradite puter sa šećerom, cimetom, kardamomom i brašnom da bude sve glatko i ostavite sa strane.
→ Kada je starter testo spremno, dodajte 160 g brašna, kvasac, šećer, so i toplo mleko i mikserom sa nastavkom za hleb, mesite testo 6-8 minuta. Testo možete da mesite i ručno (desetak minuta), bitno je samo da na kraju dobijete meko testo koje je lepljivo ali se vrlo lako odvaja od ivica posude.
→ Radnu površinu pospite sa dve kašike brašna i razvaljajte od testa pravougaonik dimenzija oko 12x60cm. Namažite preko fil pa preklopite od jedne uže strane ka drugoj 5 puta. Otvorene strane pritisnite rukama kako bi se slepile. Po površini izbockajte nekoliko rupica.
Ponovo razvaljajte testo na pravougaonik dimenzija 12x50cm. Preklopite od jedne uže strane ka drugoj 4 puta. Zavijte u prozirnu foljiu i ostavite u frižideru 2h.
→ Naraslo testo razvaljajte u pravougaonik 20x40cm pa urolajte ka unutra duž duže strane.
→ Rolnu isecite na jednake delove debljine oko 5cm, prebacite ih u modlu za mafine (koju ste premazali puterom). Modlu prekrijte prozirnom folijom pa ostavite u frižideru da prenoći ako hoćete da ih poslužite za doručak. Ako ne, ostavite na sobnoj temperaturi 1,5h do 2h.              
→ Pre pečenja rolnica, izvadite ih iz frižidera, rernu uključite na 200°C.
→ Rolnice pecite u dobro zagrejanoj rerni 20-25 minuta.
Recept za testo je preuzet odavde. Ako više volite nutelu, pratite uputstva sa tog bloga. Takođe, tamo ćete pronaću sjajnu ilustraciju recepta.
(verzija za štampu)

Služite tople uz med i mleko :)

Prijatno!

Labels: , , , ,

35 36 37 38