02 03 Hleb & Lale, food & photography: Gde jedu lokalci? Edmonton 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Gde jedu lokalci? Edmonton

34

Nastavljamo serijal "Gde jedu lokalci". Letimo u Kanadu. Nekako mi se čini da mi iz Evrope slabije idemo na tu stranu, a tako i Kanađani kod nas kada su u pitanju vikend ili neka druga kraća putovanja. Ovaj post je posebno interesantan za čitaoce iz Kanade kojih po statistici posete bloga, ima podosta. 
Nadam se da će da me put uskoro povede put ove predivne zemlje. Osim braće i sestara, tamo mi je i Doktor. Njega stari čitatelji bloga već poznaju. Već nam je pisao o zimi i ljubavi, o njegovom novom životu u Kalgariju a u ovom postu čitamo gde ćemo da jedemo i pijemo kaficu kad odemo u Edmonton. Meni se čini da moramo :) 

Dolaskom u Kanadu, već prilično bajate 2011 godine, počela je moja vrlo lična misija otkrivanja novih mjesta, mirisa, ukusa, ljudi i kojekakvih sitnica koje vam sve djuture prave čaroliju svakodnevnog bitisanja u novom univerzumu. Vrlo brzo sam shvatio da novi tempo života nalaže nove i životne navike, i da je klopa po restoranima gotovo stvar svakodnevnice. Slagao bih kad bih rekao da mi se to nije svidjelo.


Hrana u Edmontonu, kao uostalom u cijeloj Kanadi je hrana cijelog svijeta. Čvrsto vjerujem da ne postoji država na ovoj planeti čiji ljudi ne hodaju ulicama Kanade. Svi oni su donijeli svoju kulturu, načine kuvanja, specijalitete, začine. Mirisi raznih etno kuhinja mame prolaznike na svakom ćošku i ima ih bezbroj. Zajedno tvore kosmopolitski duh ovog milionskog grada.


Ako vas put nanese u Edmonton, evo šta vam je činiti. Iznajmite bajkove, kacige na glavu i istražujte vozajući se nekom od staza a ima ih ukupno oko 390km . Grad dijeli rijeka North Saskatchewan i upravo oko nje se nalaze staze koje će vam se opasno svidjeti. Obidjite i grad sa lijeve i desne strane i obradujte se zalogajima koje ćete sigurno pamtiti.


Ujutro kad krenete u akciju, start se ne priznaje kao uspješan ako nije započet u dajneru (diner).
Dajneri imaju kultni status i uspješno vode ljutu borbu sa velikim lancima restorana jer su prosto neodoljivi.
Uglavnom ne tako veliki, ali uvijek unikatni i uvijek prepuni pričljivih ljudi. Često se na takvim mjesta samo čuje žamor i zveckanje pribora za jelo. Naručito popularni za opušteni vikend branč sa prijateljima koje niste dugo vidjeli.


Jedan od mojih omiljenih dajnera je Sugar Bowl, koji se nalazi na južnoj strani High Level mosta. Tipična kanadska kuhinja, omleti, eggs benedicts, sendviči i naravno hash browns, čuveni krompirići koji nadopunjuju svaki branč. Sugar Bowl služi najbolje cinnamon buns u Edmontonu i obično se rasprodaju za par sati.
Blue Plate Diner zauzima pak kultni status kod mene. Nakon nedelja dopisivanja na sajtu za upoznavanje ovde se desio prvi sastanak i prvo ćaskanje. Ovde je započela čarolija koja i danas traje. Toliko sam bio uzbudjen da mi je tanjir ostao pun. A hrana im je odlična. Totalna fora je tofu zamjena za jaja, za one koji su vegani.


Zatim krenite u pedalanje dok snage ne ponestane. Svratite na kafu, sendvič ili slatkiše u neki od kafića, pekara ili sendvičara.

Meni posebno draga mjesta su kafići. Ali oni su ovde malo drugačiji. Rade po principu restorana gdje vas ne služi konobar, nego svoju porudžbinu pokupite na pultu gdje i naručujete. Rijetko koji služi alkohol ali zato svaki nudi gomilu hrane i poslastica. Naravno da Starbucks postoji u svakom kvartu, kao i još par manjih lanaca. Ali oni mali i nezavisni su meni zanimljiviji, a vjerujem biće i vama.
Obavezno posjetite Wild Earth Bakery And Cafe. Sve što tamo nadjete je brižljivo pripremljeno, od kvalitetnih je namirnica i vrlo je ukusno. Nekako je postalo vrlo popularno posebno medju biciklistima koji tamo masovno svraćaju na kafu i mafin, zdravu salatu ili sendvič.


Najbolju kafu u downtown-u potražite u kafiću Transcend koji se nalazi na nekoliko lokacija po gradu  i District koji toče već čuvenu kafu "Phil And Sebastian" iz Calgary-ja.
Obzirom da ste biciklom kao strijela brzi i stići ćete svugdje, obavezno posjetite i ultrasladak Café Bicyclette  u francuskom kvartu ili u retro kafe knjižaru Mandolin u kvartu koji se zove Highlands. Provozajte se naseljima, kuće su nenormalno slatke.


U starom dijelu grada imena Garneau  postoji odlična sendvičara Farrow koja nudi odličnu kafu i čuvene sendviče. Uvijek samo tri u ponudi, ali svaki dan je ponuda drugačija. I nećete znati koji da odaberete.


The Lingnan restoran je najpoznatiji i vjerovatno najstariji kineski restoran u Edmontonu. Porodica Quon koja ga drži je apsolutno nevjerovatna. Svi u gradu ih znaju, imaju svoj reality show i prave su lokalne zvijezde. Pri tome svako od njih vrijedno radi u restoranu i opušteno ćaska sa svakim gostom.Beskrajno su zabavni i simpatični.  Hrana je apsolutno nevjerovatna.

Sa južne strane rijeke se nalazi nekada zaseban grad, danas sastavni dio Edmontona, Old Strathcona, pa se odvozajte da vidite neke od najstarijih gradjevina u gradu. Obavezno, ali obavezno svratite u retro restoran Da-De-O, neodoljivo šamantan, u stilu pedesetih, sa pink neonskim svjetlima i malim džuboksima na svakom stolu. Služe isključivo hranu Louisiane i tu sam probao svoj prvi gambo (gumbo) i džambalaju (jambalaya). Potpun ugodjaj i savršena klopa.



Tiramisu, restorančić na 124st, je idealno mjesto sa otpadaus ako ste se odlučili za vožnju u toj popularnoj ulici. Italijanski zalogaji, kafa i odlični slatkiši sigurno će vas okrijepiti za nastavak dana.

Za kraj sam ostavio jedan pravi mali biser koji spada u restorane sa "fusion" kuhinjom, kako to ovde zovu, a podrazumjeva obično dva ili više kulinarskih uticaja. Lazia je restoran u strogom centru grada i neodoljivo plijeni svojim enterijerom. Evropski, pomalo retro dizajn osamdesetih sa mnogo velikih crvenih lampi i velikim šankom. Šminkerica ali neodoljiva. Hrana je kombinacija kanadske, evropske i azijske kuhinje i šta god da naručite, promašaja nema.


Furajte zatim gdje već odsjedate na mali predah a zatim u izlazak.
Pabovi su centri noćnog života i dio su britansko irske zaostavštine. Točeno pivo, burgeri i naravno "Fish and chips" plove na velikim tacnama izmedju gomile vikend veseljaka.
Kelly's Pub i Sherlock Holmes se nalaze u samom srcu grada i odišu tipičnom pabskom atmosferom sa živom svirkom.


Cask And Barrel, odmah u komšiluku, vrlo je stilizovan whiskey bar sa mnogo drvenog enterijera, tipičnog za kanadsku preriju i moje zasigurno omiljeno mjesto u cijelom Edmontonu. Služe i odlične piroge ako vas od silnog alkohola spopadne žgaravica.
Odkotrljajte se  kući na kraju dana i sutradan ponovite, ko zna kada ćete opet doći.

I još jedna stvar. Ako dodjete na ljeto morate probati višesatno spuštanje kajakom iz grada Devona do Edmontona. Zimi naravno, nordijsko trčanje kroz istu onu riječnu dolinu.
When in Rome do as the Romans do.

Za kraj imam naravno i recept za drugare. Svako ko voli zrnevlje za doručak, shvata kada kažem da je teško pronaći pravi proizvod.
Evo kako da napravite sopstvenu granolu, zdravu i ukusnu, a da pri tom sami birate kvalitet namirnica.

That's all folks :)




Doktorova granola


6 šolja presovane (rolovane) zobi (krupno presovano cijelo zrno)
2 šolje badema na listiće ( ili sjeckanih oraha)
1 šolja bundevinih sjemenki (ili suncokretovih ako volite)
1/2 šolje kokosovog brašna
2 kafene kašika cimeta
1 kafena kašika soli
1/2 šolje kanola ili suncokretovo ulje
1/2 šolje javorovog sirupa ili tečnog meda (birajte javorov sirup na kome piše 100% jer često proizvodjači dodaju šećer)
2 kafene kašike vanila ekstrakta
1.5 šolja suvog groždja ili brusnica

Zegrijte rernu na 160-170 stepeni celzijusa.
U velikoj činiji pomješajte zob, bademe, kokosovo brašno i bundevine sjemenke, so i cimet. U posebnoj posudi dobro izmješajte javorov sirup, ulje i vanila ekstrakt.
Sjedinite dvije smjese do masa ne upije kompletnu tečnost ravnopravno.
Zatim rasporedite smjesu na dvije plitke i velike tepsije.
Pecite na sasvim gornjoj i sasvim donjoj polici rerne istovremeno obe tepsije. Poslije 12 minuta ih izvadite, promiješajte i zamijenite im položaje.
Nakon slijedećih 12 minuta ponovite postupak.
Ukupno bi trebalo da traje oko 35 minuta. Držite granolu na oku, čim dobije blago smedju boju izvadite je iz rerne.
Ohladite i zatim pospite suvim voćem.
Takva granola može stojati na suvom oko 2-3 nedelje.
Možete kombinovati i ubacivati namirnice po želji kao što su susam, lanene sjemenke ili chia sjemenke. Vodite računa da se vrlo male sjemenke vrlo brzo ispeku, pa ih dodajte prilikom prvog mješanja u toku pečenje (posle prvih 12 minuta)
(verzija za štampu)

Moj omiljeni doručak već mjesecima je voće, jogurt i granola.
Sočno i kremasto voće je zahvalnije, pa koristite bananu, kivi, jagode, maline, breskve...


Labels: ,

35 36 37 38