02 03 Hleb & Lale, food & photography: Dobre subote 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Dobre subote

34

Na radiju su rekli da se očekuje neobično topao dan za jedan januar. Ivana i ja smo cupkale od hladnoće na peronu ž.stanice. Kupile smo mafin od borovnice i kafe late da imamo za put. Možda je put kratak, do Beograda samo, ali je put. I to vozom. Biće sporo, biće klackavo i baš tako i želimo.


I stvarno kada smo stigli, sunce je granulo i uopšte više nije bilo hladno. Raskopčanog kaputa sam hodala ulicom. Falile su mi sunčane naočare i muzika u ušima, al nema veze, bilo je neobično prijatno. Savršen dan za upoznavanje novih ljudi. I smejanje sa onima koje već jako dobro poznajem.


U Blatobranu su mi sipali čaj iz starog, rustičnog čajnika. U ručno rađenu, tananu šoljicu. Modernih obrisa i šara. Pila sam čaj i okretala sa oko sebe. Dobra energija me kuckala po ramenu sa svih strana. Gle onu činiju, gle onu šolju, a vid onaj tanjir. I točak je tu. Znam da te interesuje kako se vrti. A pogle, ono u ćošku je na pola završeno, tek su ga izlili. Kako će to da bude dobro...


Sve su mi objasnili. Kako se radi, kako se vrti i koliko puta i kako se peče. Jedno je videti gotov proizvod na vitrini, negde u nekoj galeriji; prodavnici; izložbi; a skroz drugo pipnuti nedovršeni komad, čiji tvorac mi priča o njemu sa tako puno ljubavi da odmah poželim da uzmem sve u ruku, da budem deo te priče gde se nešto pravi samo jedno. I svako naredno je možda slično ali nikad isto.


Pipkam, zvirkam, biram i svaki komad koji dotaknem prenese mi neku ideju. Ovo bi mogla ovako da fotkam, ovo bi išla tako super za onim keksićima, ono uz pastu... Jovana pakuje komade, stavlja u kutiju, ja pijuckam čaj i uživam u razmišljanju koliko me uzbudljivih subota čeka baš na ovom mestu. Jednostavnih, ispunjenih dobrom energijiom, ljudima i pričama koji mi greju srce.
Moje subote će uskoro dobiti nova odela i jedva čekam da ih sva isprobam!

Tartići sa špinatom i graškom


Za 6 tartića ili 1 veliki tart:

Testo:
200 g speltinog brašna
100 g putera, hladnog, iseckanog na komadiće
60 g hladne vode
prstohvat soli
puter za premazivanje modli

Fil:
2 čena belog luka (sitnoseckanog)
100 g feta sira
300 g rikote (koristite italijansku rikotu jer naše verzije ovog sira su kisele pa u kombinaciji sa feta sirom, fil bude prekiseo. Ako nemate rikotu, koristite mileram.)
20 ml mlečne, neutralne pavlake
1 jaje

2 šake graška (svežeg ili odmrznutog)
2 šake svežeg špinata (ako koristite zamrznuti, bitno je da se dobro ocedi od viška vode)
1 kašika maslinovog ulja (za prženje)
Malo muskatnog oraha (nije neophodan sastojak ali ako ga volite, da jako lep šmek tartu)

2 kašike rendanog parmezana

→ Umešajte sve sastojke za testo, kratko umesiti da se dobije glatko testi.
→ Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider.
→ Zagrejte tiganj na srednje jakoj temperturi, dodati ulje i propržiti grašak 2-3 minuta. Dodajte špinat i beli luk. Čim se špinat opustiti, skolonite sa ringle, narendajte muskatnog oraha po ukusu i ostavite da se ohladi.
→ Uključiti rernu na 200°C.
→ Testo izvaditi iz frižidera i razvaljati na debljinu, otprilike, 1 cm.
→ Obložiti kalupiće ili kalup testom i izbockati viljuškom dno tarta.
→ Preko dna tarta stavite papir za pečenje, sipajte zrna pasulja tako da prekrije dno i pecite testo 15 minuta u već zagrejanoj rerni (možete i bez papira, smao se malo teže vade zrna)
→ Ohlađeni grašak i špinat pomešajte sa ostalim sastojcima za fil. Ostavite nekoliko listića špinata sa strane . Promešajte i po potrebi posolite.
→ Tartiće izvadite  iz rerne, uklonite papir i zrna pasulja pa izručite fil. Preko svakog fila ušuškajte koji listić špinata i pospite parmezanom
→ Tartiće pecite oko 25-30 minuta, isto tako i veliki tart.
→ Služite toplo ili ohlađeno do sobne temperature.
(verzija za štampu)

Mi smo tartiće jeli uz čorbu od bundeve. Jedna lagana večera ili ručak.



Keramika: Blatobran atelje, Internacionalnih brigada 71, Neimar, Beograd
Radovi: Minja Đurđević, Julia Draskoci i Jovana Čavorović

Labels: , , , , , , ,

35 36 37 38