Serijal "Gde jedu lokalci?" nastavljamo u društvu Cece i Pere. Oni su u naš život ušli polako. Ceca u moj na biciklu kroz Gozbu, a Pera u Miljanov na basket terenu. Već nakon prve zajedničke večere sam znala da hoću da mi budu gosti na blogu jer su nam o Glazgovu pričali zaneseno i sa posebnim oduševljenjem . Nije to ono turističko oduševljenje kada nam je sve strava a na neke mane malo zažmurimo. Već ono pravo, kad neki grad doživiš u svim njegovim svetlima, prihvatiš ga, živiš i onda na kraju zavoliš celog.
Uživajte!
Škotska. Ponosna i
zelena. Sa bajkovitim Edinburgom, glavnim gradom čiji srednjovekovni šarm vas
toliko opčini da se ne biste iznenadili da vas u bilo kom trenutku izazovu na
mačevalački dvoboj. Međutim nebrojeni velikani škotske nauke, umetnosti, muzike
i komedije potiču iz Glazgova – grada iz kojeg je Džems Vat čovečanstvu podario
parnu mašinu, pokrenuvši industrijsku revoluciju pre više od dva stoleća.
Nekada poznat i kao "The Second
City of the Empire", Glazgov je sa moćnom industrijom brodogradnje i
teške industrije u zlatnim trenucima svoje istorije predstavljao glavnu podršku
narastajućoj britanskoj imperiji.
U velikoj meri deindustrijalizovan, Glazgov je danas pomalo ružnjikava,
ali u isto vreme i beskrajno šarmantna
prestonica kulture, moderne arhitekture, dizajna i dobre zabave u Britaniji.
Glazgov su njegovi
žitelji i njihov duh. Poznati po svojoj gostoljubivosti, Glazgovljani su
pristupačni, zabavni i pričljivi. Kao dobri domaćini uložiće svaki napor da ih
razumete šta izgovaraju, ali skoro da nemate šanse — čak i kada vam je engleski
maternji jezik, potrebna je vrhunska koncentracija da bi se razumeo specifičan Glaswegian dijalekt. Lokalci i njihovi gosti društveni život vode po
pabovima, ispijaju crni čaj sa mlekom, viski i pivo, a hrana koju pripremaju je
šarolika. U Glazgovu se može pojesti doslovce svašta – jedna od popularnih
bizarnosti su čokoladice i pice pržene u dubokom ulju – ali i svakako uživati u
bogatstvu i pristupačnosti kuhinja iz celog sveta.
Doručak. Često smo
vikende počinjali na pijaci u Partick-u.
Svake druge subote ovde se okupljaju lokalni proizvođači organske hrane i nude
sezonsko voće i povrće, meso i ribu. Tu možete pazariti najukusnije sireve,
džemove od šumskog voća i sveža peciva i ako vreme dozvoli (a pojam lepog
vremena je prilično slobodan u Škotskoj) prirediti sebi idealan doručak pod
otvorenim nebom.
Ako ste ipak za jači doručak, tradicionalni Full Scottish Breakfast može se pojesti
gotovo svugde, ali zbog ambijenta učinite to u Òran Móru — crkvi pretvorenoj u restoran koja noću postaje jedno
od značajnih mesta za dobre svirke. Radnim danima u vreme ručka na istom mestu
imate priliku da pogledate predstavu uz pitu i pivo, na lokalno poznatom
događaju jednostavnog naziva – A Play, A Pie and A Pint. Nakon lagane šetnje šarmantnim West End-om, obavezno virnite u Cottonrake, pekaru koja postoji svega pet godina, a koja već nosi
epitet najbolje u Glazgovu zahvaljujući izvrsnom domaćem hlebu i francuskim
pecivima. Ovo nije ništa neobično znajući da gastronomsko izobilje najviše ima
za zahvaliti kulturi otvorenosti koja se brižljivo neguje u ovom, ali i u
drugim britanskim gradovima.
Kafa. Svaki pravi
fan Hari Potera i zamkova uživaće u pogledu na zašiljene vrhove sa zastavicama
Univerziteta u Glazgovu. Osnovan je 1451. godine i u njegovoj glavnoj zgradi
nalazi se briljantni Hunterian muzej i
galerija, privatna kolekcija predmeta sa svih meridijana koja je
omaž slavnim vremenima britanske imperije. Predah od kolekcije koju je profesor
anatomije
Sir William Hunter ostavio
u nasleđe Univerzitetu potražite u kafi sa punim ukusom i još boljim mafinima i
biskvitima
— naša preporuka su
Papercup i Artisan Roast. Tu
kušajte i homemade sendviče ili
francuski tost, a oba imaju i bogatu vegansku ponudu. Ako se nađete pak u
centru grada ili upravo krećete na put, onda pokušajte s nogu da slistite
sendvič i kolač u Riverhill Coffee Bar
u neposrednoj blizini Glavne železničke stanice.
Ručak. Pre ručka u
šetnju. Glazgov ima nekoliko velikih parkova, a Pollok
Park je poseban po tome što je zapravo
omanja šuma u kojoj se može potrošiti i ceo dan šetajući i pozdravljajući
lokalne dame — škotske krave sa šiškama. U blizini Pollok parka ide se na najbolje burgere i krompiriće u gradu, u Eat Café. Najbolje u tesnoj konkurenciji, potvrđeno kroz
tromesečnu potragu za savršenim burgerom.
Nedugo po dolasku u Glazgov,
prvi put smo posetili Banana Leaf čiji su nas obroci doslovce
raspamećivali od prvog do poslednjeg dana. Ovo mesto je apsolutni biser
south-indian kuhinje. Ovde je čak
dozvoljeno doneti i svoje piće, a ne baš visok higijenski i estetski nivo
dodatno doprinosi autentičnom utisku. Da moramo da se odlučimo za samo jedno
mesto, bez diskusije bi to bio
Banana
Leaf.
Pored njegovog nedodirljivog visočanstva, treba pomenuti i
Roots
Fruits & Flowers i
Cafezique-Delizique
i njihov dnevni meni sa specijalnom ponudom za ručak. Roots & Fruits je jedno od onih mesta u kojima rade čudaci
(mada vrlo pristupačni), koje služi jednostavna jela, a obeduje se u ambijentu
koji je u isto vreme sumanuta kombinacija prodavnice organske hrane, začina i
kozmetike, pekara, cvećara i piljarnica. Sjajno mesto za nabavku kvalitetnih
sastojaka u kojem se svaka poseta završava finansijskim zločinom. Ali za
poštovaoce dobre hrane i te kako vrednim.
Vreme za čaj. I
kolače. Sveže domaće mafine, kapkejkove, skonse, sunđer-torte… sa ili bez
glutena, šećera, jaja, mleka. U Tearoom-ovima
sve je servirano na unikatnim starinskim tacnama uz raspareni escajg. Ovi mali
ljupki lokali otvoreni su uglavnom samo popodne, jer tada se pije čaj - crni sa
mlekom. Najlepše mirno popodne sa svojim mislima uz veliki izbor čajeva i
poslastica provodi se u Hidden Lane Tearoom
i Cup & Saucer Tearoom. Nema razloga dalje
da lutate. Za osobe čiji je ukus oblikovan na bečkoj poslastičarskoj tradiciji,
slatkiši su… pa, drugačiji.
Širom Glazgova, a naročito u centru, raštrkane su
pomalo uvrnute
građevine, remek-dela osobe bez koje
ne može da prođe nijedna priča o Glazgovu —
arhitekte
Čarlsa Renija Mekintoša. U jednoj od njih nalazi se
Stereo, takođe opcija za popodnevnu čajanku u estetski nešto
drugačijem ambijentu od prethodno pomenutih. Još jedno od mesta koja danju nude
odličnu hranu, a noću se transformišu u klubove.
Večera. Ako je
vikend, bez puno razmišljanja burgeri i pivo. Ušuškan podno mosta preko reke
Kelvin nalazi se InnDeep bar.
Vlasnici su izvesni Williams brothers,
najpoznatiji glazgovški micro-brewers
u čijem baru se toče njihova piva kojih se ne bi postidele ni najčuvenije
belgijske pivske radionice. Za zemlju sa takvom tradicijom pabova, škotska
komercijalna piva uvredljivo su loša. Nekolicina glazgovških Tennents-a gotovo bez greške osigurava
odvratnu glavobolju sledećeg jutra. Pored spasa od lošeg piva, ono što je u InnDeep-u vredno svake preporuke su vege
burgeri sa pečenim slatkim krompirom. Prilično prosta kombinacija, ali
perfektna za preterivanje u provodu.
Ako ste više za mirise kuhinje
Istočne Azije, vijetnamski specijaliteti i najbolje Pho supe sa pirinčanim nudlama u Glazgovu jedu se u lokalu koji je
čudna kombinacija restorana i biciklane opet originalnog imena – Hanoi.
Nedeljom svratite na
Yum Cha kada se
pripremaju jela u kombinaciji sa čajem.
Dobra pica je uvek opcija za večeru. Najbolje u Glazgovu, a
slobodno se može reći na nivou najboljih koje smo probali ikada jedite u
Bier Halle.
Još jedno mesto u kome se može potražiti spas od
Tennents-a budući da pored izvanredne hrane, u skladu sa svojim
imenom nudi i veliki izbor nemačkih piva
.
Noćni život. Sedam
dana u nedelji. Glazgov je sa minimum 80 nastupa nedeljno jedan od gradova sa
najživljom koncertnom scenom u Britaniji. Po glazgovškim rupama počinjali su
mnogi bendovi, najpoznatiji od njih Franz
Ferdinand, Mogwai, Belle & Sebastian. Takođe i Simple Minds, Travis i Texas. Ako niste
na nekom koncertu, ponedeljak u Nice’n’Sleazy je
veče rezervisano za “Open Mic”.
Ujedno i prilika je da tek tridesetak ljudi u publici posluša neotkrivene
muzičke talente uz voditelja programa koji je sami bog britanskog humora. Prava
poslastica za depresivni ponedeljak. Utorkom u Stand Comedy
Clubu nastupaju neafirmisani komičari.
Glazgov i Edinburg i ovaj klub su meka standup
komedije, prostor u kome se veliča istinski duh ovih gradova i gde vam niko
ne garantuje da nećete u jednom trenutku postati deo programa. Zato se najbolje
smestite što dalje od bine, naštelajte uši na glaswegian i zalijte se
Tennents-om.
Ovo je naš Glazgov. Ružno pače u kojem ćete paliti grejanje u avgustu, u
kojem nikada ne napuštate kuću bez kabanice i kišobrana, grad čija je
depresivna atmosfera predgrađa autentično ekranizovana u Trainspotting-u, ali pre svega grad toplog duha na čijim ćete se
ulicama od prvog dana osećati kao da ste tu proveli ceo život.
Za sami kraj, u bilo koje doba dana, gotovo svaki mali i veliki lokal
služi svoju “supu dana”. Uvek od svežeg sezonskog povrća i često uz jednostavan
sendvič ili tostiran hleb sa puterom. Obrok zvani Soup&Sandwich, najčešća
kombinacija za ručak zauzetog zapada. Za pripremu ovog recepta, preporučujemo
da odvrnete melodiju nezvanične škotske himne i uživate u pripremi
jednostavne, zdrave i bogate supe iz Glazgova sa blagom aromom indijskih
začina.
SUPA OD CRVENOG
SOČIVA
za 4 osobe
Sastojci:
2 kašičice karija
½ kašičice kurkume
½ kašičice cimeta
3 kašike maslinovog ulja
1 ljubičasti luk
1 čen belog luka
parče svežeg korena đumbira, oko 2 cm
300 g slatkog krompira (ili šargarepe)
1200 ml vode
400 g crvenog sočiva
so
sok sveže isceđenog limuna
4 kašike grčkog jogurta (ili milerama)
1 čili papričica
Priprema:
→ Oljuštiti i iseckati na kockice slatki krompir. Ako nemate
krompir, bez brige, koristite šargarepu.
→ Iseckati sitno luk i đumbir.
→ Pod mlazom vode dobro oprati sočivo.
→ Iscediti jedan limun.
→ U dubljem tiganju/šerpi propržiti kari, kurkumu i cimet na
srednjoj temperaturi oko 1 min.
→ Dodati maslinovo ulje i mešati dok začini blago cvrče i
ispunjavaju mirisom celu kuhinju. Uživati oko 1 min.
→ Dodati luk i đumbir i nastaviti sa blagim mešanjem oko 3
min.
→ Naliti vodom, dodati kockice slatkog krompira i sočivo.
Kad proključa, poklopljeno kuvati na srednjoj temperaturi dok ne omekša oko
20-25 min (ne prekuvati).
→ Ispasirati štapnim
mikserom/blenderom, posoliti po ukusu i vratiti minut-dva na toplu ringlu.
→ Nežno umešati sok od limuna, posuti malo čilija i služiti
toplo sa grčkim jogurtom/mileramom i parčetom tostiranog domaćeg hleba.
(
verzija za štampu)
Cheers!
---
Svetlana i Petar Perović