Malo sam napravila pauzu sa receptima iz Mezzetluka. Ne namerno, već uopšte nisam stizala da ih ubacim u post. Nadam se da ću od sada biti redovnija. Definitivno ove recepte moram da imam u arhivi recepata.
Šargarepa je moje omiljeno povrće. Volim je pripremljenu na razne načine. Normalno onda da mi je torta pod šargarepe jedna od najomiljenijih. Već sam pravila klasičnu
verziju a danas objavljujem bezglutensku. Recept je objavljen u
Mazze magazinu, april 2014.
Torta od šargarepe bez brašna
4 jaja
250 g šećera (ili manje ako volite manje slatke kolače)
300 g sitno rendane šargarepe
½ kašičice cimeta
½ kašičice mlevenih klinčića
¼ kašičice muskatnog oraha
½ kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
150g mlevenih badema
1 vanil šećer
Narendana korica 1 narandže
Krem:
250 ml mlečne slatke pavlake za šlag
2 kašike krem sira
Šećer u prahu po ukusu
Puter za premazivanje kalupa
→ Uključite rernu na 170°C.
→ U činiji ulupajte belanca. Kada su ulupani do pola, dodajte 2 kašike šećera i miksajte dok se ne formira čvrst šlag. Ostavite sa strane.
→ U drugoj činiji
pomešajte dodajte polovinu od ostatka šećera i žumanca. Penasto umutite.
→ Dodajte narandžinu koricu, začine,so, vanil šećer i rendanu šargarepu. Dobro izmešajte. Editovano:
Isprobajte smesu pa ako vam nije dovoljno slatka, dodajte i preostali šećer koliko želite i dobro izmešajte.
→ Uz pomoć špatule lagano dodajte pola ulupanih belanaca i lagano izmešajte. Dodajte ostatak belanaca i mlevene bademe i ponovo sve nežno izmešajte.
→ Kalup za kuglof namažite puterom.
→ Smešu sipajte u kalup i pecite oko 45 do 50 minuta i prethodno zagrejanoj rerni.
→ Pripremite kremu- umutite slatku pavlaku, dodahte sir i šećer po želji. Ostavitu u frižideru da se malo stegne.
→ Kada je tort pečena, izvadite je iz rerne i ostavite 10 minuta u kalupu pa posle prebacite na rešetku da se u potpunosti ohladi.
→ Kada se skroz ohladila, namažite kremom i spremna je za služenje.
(verzija za štampu)
Prijatno!