02 03 Hleb & Lale, food & photography: Torta od šargarepe bez brašna 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Torta od šargarepe bez brašna

34

Malo sam napravila pauzu sa receptima iz Mezzetluka. Ne namerno, već uopšte nisam stizala da ih ubacim u post. Nadam se da ću od sada biti redovnija. Definitivno ove recepte moram da imam u arhivi recepata.

Šargarepa je moje omiljeno povrće. Volim je pripremljenu na razne načine. Normalno onda da mi je torta pod šargarepe jedna od najomiljenijih. Već sam pravila klasičnu verziju a danas objavljujem bezglutensku. Recept je objavljen u Mazze magazinu, april 2014.

Torta od šargarepe bez brašna


4 jaja
250 g šećera (ili manje ako volite manje slatke kolače)
300 g sitno rendane šargarepe
½ kašičice cimeta
½ kašičice mlevenih klinčića
¼  kašičice muskatnog oraha
½ kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
150g mlevenih badema
1 vanil šećer
Narendana korica 1 narandže

Krem:
250 ml mlečne slatke pavlake za šlag
2 kašike krem sira
Šećer u prahu po ukusu

Puter za premazivanje kalupa

→ Uključite rernu na 170°C.
→ U činiji ulupajte belanca. Kada su ulupani do pola, dodajte 2 kašike šećera i miksajte dok se ne formira čvrst šlag. Ostavite sa strane.
→ U drugoj činiji pomešajte dodajte polovinu od ostatka šećera i žumanca. Penasto umutite.
→ Dodajte narandžinu koricu, začine,so, vanil šećer i rendanu šargarepu. Dobro izmešajte. Editovano: Isprobajte smesu pa ako vam nije dovoljno slatka, dodajte i preostali šećer koliko želite i dobro izmešajte. 
→ Uz pomoć špatule lagano dodajte pola ulupanih belanaca i lagano izmešajte. Dodajte ostatak belanaca i mlevene bademe i ponovo sve nežno izmešajte.
→ Kalup za kuglof namažite puterom.
→ Smešu sipajte u kalup i pecite oko 45 do 50 minuta i prethodno zagrejanoj rerni.
→ Pripremite kremu- umutite slatku pavlaku, dodahte sir i šećer po želji. Ostavitu u frižideru da se malo stegne.
→ Kada je tort pečena, izvadite je iz rerne i ostavite 10 minuta u kalupu pa posle prebacite na rešetku da se u potpunosti ohladi.
→ Kada se skroz ohladila, namažite kremom i spremna je za služenje.
(verzija za štampu)



Prijatno!

Labels: , , , , ,

35 36 37 38