02 03 Hleb & Lale, food & photography: Video! Rolnice sa kajmakom, lešnicima i sušenim paradajzom 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Video! Rolnice sa kajmakom, lešnicima i sušenim paradajzom

34


Celu zimu sam čekala taj sneg. Onaj što pada i ne prestaje. Sve bude zavejano, belo i gde god da kreneš, treba ti sto godina. Taj sam čekala.
I dočekala ga. Baš taj vikend kada je trebala da se održi Gozba u Zagrebu 08.02.
Od svih zimskih vikenda, valjda je morao da bude taj. Pomirila sam se sa sudbinom, raspakovala kofer i već se pripremila na vikend tugovanja.

Srećom, trgla sam se brzo, već sutradan, obula zimske čizme i sa Miljančetom i kucama napravila veliki krug po selu. Založili kamin. Popili čaj.
Posle sam ispekla ove najmekše rolnice na svetu.
Ptičica, Jelena i Nataša su stigle taman kada sam ih izvadila iz rerne. Pojele smo ih uz vruć čaj pa se bacile na posao. Seckale i pekle do kasno u veče.
Kada su otišle, izvalila sam se na kauč uz šolju čaja od nane i Rudija.
Kakva neočekivano lepa nedelja. Baš kakvu sam celu zimu čekala.

Rolnice sa kajmakom, lešnicima i sušenim paradajzom


Testo:
500g brašna T500
½ kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
60 ml toplog mleka
250ml tople vode
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice soli

Fil:
200 g kajmaka
7-8 komada paradajza sušenog na suncu (u slučaju da imate samo onaj ispod ulja, dobro ga ocedite a višak ulja utapkajte ubrusom)
100 g pečenih lešnika

2 kaške meda za premazivanje (u slučaju da je kajmak slatkast, mlađi, med vam neće trebati. Med koristite samo kod zrelijeg, gorkastog ili kiselkastog kajmaka)

→ Kvasac rastopiti sa toplim mlekom i šećerom i ostaviti par minuta da proradi. U činiju za mešenje stavite 200g brašna. Dodajte kvasac i vodu. I dobro izmešajt. Dodajte ulje i so i opet izmešajte.
→ Polako dodavajte ostalo brašno tako da testo bude meko, blago lepljivo. Mešajte varjačom. Kada više ne budete mogli da mešate varjačom, krenite rukom. Nastavite da dodavate ostatak brašna ali pazite da ne preterate. Možda će vam trebati malo manje ili malo više brašna. Kada testo postane meko ali se više ne lepi za ruke, mesite da oko 10 minuta. Činiju nauljite maslinovim uljem i ostavite testo u njoj, na sobnoj temperaturi 1 sat tj.dok se testo ne uveća za duplo. Posudu prekriti krpom ili prozirnom folijom.

→ Dok testo raste pripremite fil. Iseckajte lešnike i suvi paradajz i pomešajte sa kajmakom.
→ Lagano pobrašnjavite radnu površinu i naraslo testo oklagijom razvijte u pravouganik debljine pola cm.              
→ Testo premažite filom skroz do ivica. Urolajte po dužoj stranici.
→ Valjak isecite na delove debljine 2,5 cm.
→ Rolnice poređajte u tepsiju na koji ste stavili papir za pečenje (ili namazali puterom) tako da ostavite dovoljno mesta između kako se ne bi dodirivali. Prekrijte krpom i ostavite 45 minuta da odmore. Ili ih prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider. Kada budete hteli da pečete (ujutro ili sledeći dan) izvadite da se ugreje na sobnoj temperaturi oko sat vremena pa tek onda pecite.
→ Uključite rernu na 180°C.
→ Narasle rolnice premažite sa medom ako ga koristite.
→ Pecite u već zagrejanoj rerni, 30-35 minuta, dok se ne zarumene.
→ Izvadite iz rerne da se prohlade.
(verzija za štampu)

Rolnice su najlepše ako se jedu isti dan ali su lepe i kada se sutra podgreju u rerni.

Prijatno!

Labels: , ,

35 36 37 38