02 03 Hleb & Lale, food & photography: Život na selu II 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Život na selu II

34

Ovo je naša druga i poslednja sezona loženja!
Ljudi na selu kupuju drva u toku leta. Da se drva osuše, pa kada krene grejna sezona, lepo gore.
Tako smo i mi. 
Samo, pošto smo išli u Toskanu, kupili smo samo pola potrebne količine. 
Kako neiskusno... 
Ljudi na selu ne troše pare na putovanje ako nisu sebi obezbedili ogrev.


Kako je krenula zima tako smo mi oduševljeno ložili naša suva drva.
Ako se neko od vas seća posta od prošle godine, baš ovo vreme negde, možda će se pitati,
hm, a jel naučila ona da založi?
Odgovor je ne. Nisam. 
Ali sam naučila da cepam drva! I to profi. Ako nema čvor, raspolovim cepanicu jednim udarcem na pola.
Takođe sam postala profi ložač. Tačno znam kako da rasporedim drva da mi se ne ugasi vatra. Retko kada zaboravim na nju. Redovno hajcam. U potpunosti imam kontrolu nad situacijom.


Med i mleko su tekli čitavih mesec i po dana.
Dok nismo skontali da moramo da kupimo još drva, dok nije krenuo minus debeli i mi nismo krenuli na jogu.

Ljudi na selu u zimskim mesecima  ne idu skoro nigde od kuće ukoliko nemaju nekoga ko će im ložiti vatru.  Jer kuća se ohladi očas posla. I to jako. I onda posle ne može da se zagreje satima. Onda zimogrožljive osobe cvokoću pod ćebetom, kuća se ugreje negde pred spavanje pa onda ne može da se spava od vrućine.


Drva kupljena u decembru su vlažna. Vlažna drva ne gore. Ona puvare. Od njih se ne mogu napraviti sitna, mala drvca koja gore kao luda i savršena su za potpalu.
Založiti vatru sa mokrim drvima je dugotrajan posao. A kuća hladna. Jer smo juče išli u grad i na jogu posle posla.

I tako u krug.

Ovo je naša druga i poslednja sezona loženja!
Odluka je doneta! Sledeće godine menjamo drva za struju. Ali ćemo ostaviti kamin, da pucketa i miriše. Samo ćemo drva za njega kupiti u junu.


Flamkuhen sa bundevom i gorgonzolom


Testo:
220g brašna T500
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 žumance
¼ kašičice soli
100 ml vode

Fil:
200 g bundeve (sečene na kockice)
2 glavice ljubičastog luka (isečen na kolutove)
200g pavlake
100g gorgonzole
Sveži ili suvi origano
So, biber

→ Umešati sve sastojke za testo, 5 minuta mesiti da se dobije glatko testo. Prekriti krpom i ostaviti sa strane.
→ Zagrejati tiganj na srednje jakoj temperaturi, dodati ulje i propržiti bundevu. 
→ Kada se bundeva blago zarumeni, dodati origano, so i biber. Izmešati, skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi.
→ Uključiti rernu na 220°C.
→ Testo razvaljati dosta tanko, 0,5 cm debljine.
→ U tepsiju staviti papir za pečenje i testo prebaciti na njega.
→ Testo premazati pavlakom. Preko staviti bundevu, gorgonzolu i režnjeve luka.
→ Peći 10-15 minuta.

Služiti odmah.


Prijatno!

P.S. Vreme je bilo suludo ovaj vikend te smo morali da odložimo Zimsku Gozbu u Zagrebu. Pomerili smo je za subotu, 28.02. Oslobodila su se 4 mesta pa ako želite da budete deo našeg druženja, javite se na mejl: drustvogozba@gmail.com

Labels: , , , , , ,

35 36 37 38