02 03 Hleb & Lale, food & photography: Panna cotta sa kremom od limuna/ O panna cotti, mladim gurmanima i Gozbi 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Panna cotta sa kremom od limuna/ O panna cotti, mladim gurmanima i Gozbi

34

U trećem srednje sam otkrila da sam gurman.
Mislim, uvek sam volela da jedem i uvek mi je bilo bitno šta ali tek kada sam par puta pobegla sa časa da bi u Mediteraneu pojela panna cottu sa karamelom, i koja je tada koštala kao četiri moje užine, tada sam shvatila šta ću posebno obožavati da radim u životu- da jedem lepe stvari.
Ok, Ivani i meni se malo i sviđao kuvar, ali to svakako nije bio glavni razlog za bežanje za časa. Kuvarče Roman ipak nije bio zanimljiviji od panna cotte.
Na istom tom mestu sam par godina kasnije bežala sa predavanja sa faxa da jedem hrskavi tost prekriven puterom, dimljenim lososom,  malo zelene salate i par kapi limuna. Jelo koje je koštalo kao sedam mojih užina jer dimljeni losos nije imao nigde da se kupi kod nas.
Možda nisam mogla često da idem ali sam išla kad god sam uhvatila priliku.


Da se vratim na panna cottu. Moja najomiljenija poslastica, ikad. Probala sam ih puno do sada. I u Italiji i svuda. I nijedna nikad nije imala ukus te srednjoškolske. Pogotvo ne one koje sam sama pravila.
A onda sam probala Aninu. Svilenkastu, mlečnu torticu, slatku taman koliko treba. Skoro identičnu kao onu iz Mediteranea.


Tako da kada je Ana pitala šta ćemo za dezert za Gozbu, ispalila sam kao iz puške:
"Jedan mora da bude tvoja panna cotta!"
Ana je majstor svakako i znala sam da koji god dezert da odluči da napravi da će svi gosti biti oduševljeni ali strašno sam želela da se među njima nađe moj najomiljeniji. I naravno da mi je ispunila želju :)

Uparile smo ih sa kremom od narandže i posule pistaćima. Bile su apsolutno savršene.
Baš kao i naša Zimska Gozba u Zagrebu. 


Za taj poseban ugođaj sam neverovatna zahvalna gostima Gozbe, mojim novim prijateljima.
Društvu Gozba, mojim starim prijateljima.
I prijateljima ovog druženja, Eko Sever, Mesnica Čučković, vina Roxanich i Foozdiji koji su u potpunosti shvatili našu viziju i podržali nas na najbolji mogući način, srcem i kvalitetom.
Hvala!



Panna cotta sa kremom od limuna


(originalni recept)

Za osam panna cotta:

1 l mlečne slatke pavlake 
100g šećera
1 mahuna vanile
oko 4 žličice želatine u prahu
90 ml hladne vode

( ja sam koristila posni želatin i nisam baš zadovoljna čvrstinom panna cotta ali za vegetarijansku varijantu možete koristiti njega, pratite sano uputstva sa kesice za pripremu)

Krema od limuna:
3 žumanca
Narendana korica 1 limuna
60 ml ceđenog limuna
6 kašika šećera (ili manje ako volite više kiselo)
1 kašika putera

Sok od 1 narandže
Šećer po želji

Pistaći za posipanje (sitno iseckan)

→ Slatku pavlaku pomešajte sa šećerom u šerpi i zagrejte. Sklonite sa ringle i u to sastružite mahunu vanile. Ostavite sa strane da odstoji 30 minuta.
→ Ponovo zagrejte smešu.
→ Želatin primpremite po uputstvu sa kesice pa ga stavite u veću činiju i prelijte sa vrelom panna cottom. Mešajte da se sve lepo izmeša.
→ 8 kalupa namažite sa malo suncokretovog ulja i izlijte u njih panna cottu.
→ Ostavite da se hladi minimum 8h.

Krema

Dajem vam recept za kremu od limuna pošto sam sa Gozbe donela divni, organski dubrovački limun. Isti sam koristila za Gozbu samo što sam umesto limuna koristila narandže.

→ Žumanca, koricu limuna, limunov sok i šećer pomešajte u šerpici. Izmutite sve da se izmeša i zagrevajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje 5-7 minuta.
→ Sklonite sa ringle i ubacite puter. Izmešajte dobro i prekrijte direktno po površini prozirnu foliju da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
→ U šerpici zagrejte sok od narandže i dodajte malo šećera ako želite.
→ Ukuvajte ga oko 5-6 minuta. Sklonite sa ringle da se ohladi.
→ Polako dodavajte kašike kreme limuna i polako mešajte dok ne dobijete konzistenciju guste tečnosti. Ostatak neiskorišćene kreme možete čuvati u frižideru par dana. Mi je jedm samu, kao slatkiš a super je i na tostu za doručak.

Hladne panna cotte prelijte kremom i pospite pistaćima pre služenja.
(verzija za štampu)


Keramika: Blatobran atelje, Internacionalnih brigada 71, Neimar, Beograd
Radovi: Julia Draskoci i Jovana Čavorović

Pročitajte i pogledajte koliko smo se dobro proveli  kod Sonje, Iv, Ane i MislavaIvane, Ane i Ivane.

Labels: , , , ,

35 36 37 38