U trećem srednje sam otkrila da sam gurman.
Mislim, uvek sam volela da jedem i uvek mi je bilo bitno šta ali tek kada sam par puta pobegla sa časa da bi u Mediteraneu pojela panna cottu sa karamelom, i koja je tada koštala kao četiri moje užine, tada sam shvatila šta ću posebno obožavati da radim u životu- da jedem lepe stvari.
Ok, Ivani i meni se malo i sviđao kuvar, ali to svakako nije bio glavni razlog za bežanje za časa. Kuvarče Roman ipak nije bio zanimljiviji od panna cotte.
Na istom tom mestu sam par godina kasnije bežala sa predavanja sa faxa da jedem hrskavi tost prekriven puterom, dimljenim lososom, malo zelene salate i par kapi limuna. Jelo koje je koštalo kao sedam mojih užina jer dimljeni losos nije imao nigde da se kupi kod nas.
Možda nisam mogla često da idem ali sam išla kad god sam uhvatila priliku.
Da se vratim na panna cottu. Moja najomiljenija poslastica, ikad. Probala sam ih puno do sada. I u Italiji i svuda. I nijedna nikad nije imala ukus te srednjoškolske. Pogotvo ne one koje sam sama pravila.
A onda sam probala Aninu. Svilenkastu, mlečnu torticu, slatku taman koliko treba. Skoro identičnu kao onu iz Mediteranea.
Tako da kada je Ana pitala šta ćemo za dezert za Gozbu, ispalila sam kao iz puške:
"Jedan mora da bude tvoja panna cotta!"
Ana je majstor svakako i znala sam da koji god dezert da odluči da napravi da će svi gosti biti oduševljeni ali strašno sam želela da se među njima nađe moj najomiljeniji. I naravno da mi je ispunila želju :)
Uparile smo ih sa kremom od narandže i posule pistaćima. Bile su apsolutno savršene.
Baš kao i naša Zimska Gozba u Zagrebu.
Za taj poseban ugođaj sam neverovatna zahvalna gostima Gozbe, mojim novim prijateljima.
Društvu Gozba, mojim starim prijateljima.
Hvala!
Panna cotta sa kremom od limuna
Za osam panna cotta:
1 l mlečne slatke pavlake
100g šećera
1 mahuna vanile
oko 4 žličice želatine u prahu
90 ml hladne vode
( ja sam koristila
posni želatin i nisam baš zadovoljna čvrstinom panna cotta ali za
vegetarijansku varijantu možete koristiti njega, pratite sano uputstva sa
kesice za pripremu)
Krema od limuna:
3 žumanca
Narendana korica 1 limuna
60 ml ceđenog limuna
6 kašika šećera (ili manje ako volite više kiselo)
1 kašika putera
Sok od 1 narandže
Šećer po želji
Pistaći za posipanje (sitno iseckan)
→ Slatku pavlaku pomešajte sa
šećerom u šerpi i zagrejte. Sklonite sa ringle i u to sastružite mahunu vanile.
Ostavite sa strane da odstoji 30 minuta.
→ Ponovo zagrejte smešu.
→ Želatin primpremite po
uputstvu sa kesice pa ga stavite u veću činiju i prelijte sa vrelom panna
cottom. Mešajte da se sve lepo izmeša.
→ 8 kalupa namažite sa malo
suncokretovog ulja i izlijte u njih panna cottu.
→ Ostavite da se hladi minimum
8h.
Krema
Dajem vam recept za kremu od limuna pošto sam sa Gozbe donela divni, organski dubrovački limun. Isti sam koristila za Gozbu samo što sam umesto limuna koristila narandže.
→ Žumanca, koricu limuna, limunov sok i šećer pomešajte u
šerpici. Izmutite sve da se izmeša i zagrevajte na srednjoj vatri uz stalno
mešanje 5-7 minuta.
→ Sklonite sa ringle i ubacite puter. Izmešajte dobro i
prekrijte direktno po površini prozirnu foliju da se ne stvori korica. Ostavite
da se ohladi do sobne temperature.
→ U šerpici zagrejte sok od narandže i dodajte malo
šećera ako želite.
→ Ukuvajte ga oko 5-6 minuta. Sklonite sa ringle da se
ohladi.
→ Polako dodavajte kašike kreme limuna i polako mešajte
dok ne dobijete konzistenciju guste tečnosti. Ostatak neiskorišćene kreme
možete čuvati u frižideru par dana. Mi je jedm samu, kao slatkiš a super je i
na tostu za doručak.
Hladne panna cotte prelijte kremom i pospite pistaćima
pre služenja.
Keramika:
Blatobran atelje, Internacionalnih brigada 71, Neimar, Beograd
Radovi: Julia Draskoci i Jovana Čavorović