02 03 Hleb & Lale, food & photography: Slana mala izvrnuta torta 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Slana mala izvrnuta torta

34

Obožavam izvrnute torte! Potpuno su drugačije od klasičnih kolača. Nezahtevne a neverovatno sočne. Ima nešto u tom izvrnutom procesu pečenja. Nije samo karamelasti ukus voća već kao da to voće od dole prolazi kroz sve slojeve testa i čini ga još sočnijim i privlačnijim.
Kada sam videla da je tema za Mezze April 2014 izvrnuta torta, odmah sam znala da želim da napravim slanu. Da proverim teoriju sočnosti i privlačnosti i na slanoj varijanti.
I znate šta, hipoteza postavljena i dokazana :)

Slana izvrnuta torta


2 kašike putera
½ srednje glavice ljubičastog luka (isečen na režnjeve)
1 paprika (isečena na kockice)
1 šaka graška
1 šaka kukuruza
1 srednja šargarepa (isečen na kockice)
½ manje tikvice (isečen na ploške)
1 čen belog luka (sitnoiseckan)
So, biber, majoran, bosiljak, origano

150 g narendanog sira (ementaler, edamer, gauda...)

1 šolja brašna T-400
½ šolje integralnog pšeničnog brašna
1 kašikica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice soli
1 kašika šećera od šećerne trske
1 jaje
1 šolja jogurta
2 kašike otopljenog putera
Šaka svežeg origana i peršuna, sitnoseckani

*Šolja 250ml

Rernu uključite na 170°C.
Zagrejte puter na srednje jakoj temperaturi i propržite svo povrće osim tikvica 5-6 minuta. Posolite, pobiberite i dodajte začinsko bilje po želji. Ostavite sa strane dok pripremate testo.

U posudi pomešajte brašna, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i sve izmešajte. U sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati jaje. Lagano izlupajte jaje. U šerpici pomešajte otopljeni puter, šećer, začinsko bilje i jogurt. Sadržaj prespite u činiju sa brašnom i jajetom i izmešajte da se svi sastojci povežu.
Kalup za tortu namažite puterom i na dno stavite ploške tikvica pa preko povrće. Pospite sa narendanim sirom tako da svuda bude ravnomerno i preko pažljivo rasporedite testo.
Pecite 45-50 minuta u već zagrejanoj rerni.
Kada je torta isepečna, izvadite je iz rerne i ostavite u kalupu 10 minuta. Nakon tog vremena prekrijte tanjirom na kome ćete poslužiti tortu i okrenite za 180 stepeni.

Služite odmah ili toplo uz malo milerama.
(verzija za štampu)

Prijatno!

Labels: , , , , , ,

35 36 37 38