Obožavam izvrnute torte! Potpuno su drugačije od klasičnih kolača. Nezahtevne a neverovatno sočne. Ima nešto u tom izvrnutom procesu pečenja. Nije samo karamelasti ukus voća već kao da to voće od dole prolazi kroz sve slojeve testa i čini ga još sočnijim i privlačnijim.
Kada sam videla da je tema za
Mezze April 2014 izvrnuta torta, odmah sam znala da želim da napravim slanu. Da proverim teoriju sočnosti i privlačnosti i na slanoj varijanti.
I znate šta, hipoteza postavljena i dokazana :)
Slana izvrnuta torta
2 kašike putera
½ srednje glavice ljubičastog luka (isečen na režnjeve)
1 paprika (isečena na kockice)
1 šaka graška
1 šaka kukuruza
1 srednja šargarepa (isečen na kockice)
½ manje tikvice (isečen na ploške)
1 čen belog luka (sitnoiseckan)
So, biber, majoran, bosiljak, origano
150 g narendanog sira (ementaler, edamer, gauda...)
1 šolja brašna T-400
½ šolje integralnog pšeničnog brašna
1 kašikica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice soli
1 kašika šećera od šećerne trske
1 jaje
1 šolja jogurta
2 kašike otopljenog putera
Šaka svežeg origana i peršuna, sitnoseckani
*Šolja 250ml
Rernu uključite na 170°C.
Zagrejte puter na srednje jakoj temperaturi i propržite
svo povrće osim tikvica 5-6 minuta. Posolite, pobiberite i dodajte začinsko
bilje po želji. Ostavite sa strane dok pripremate testo.
U posudi pomešajte brašna, so, prašak za pecivo i sodu
bikarbonu i sve izmešajte. U sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati
jaje. Lagano izlupajte jaje. U šerpici pomešajte otopljeni puter, šećer,
začinsko bilje i jogurt. Sadržaj prespite u činiju sa brašnom i jajetom i
izmešajte da se svi sastojci povežu.
Kalup za tortu namažite puterom i na dno stavite ploške
tikvica pa preko povrće. Pospite sa narendanim sirom tako da svuda bude
ravnomerno i preko pažljivo rasporedite testo.
Pecite 45-50 minuta u već zagrejanoj rerni.
Kada je torta isepečna, izvadite je iz rerne i ostavite u
kalupu 10 minuta. Nakon tog vremena prekrijte tanjirom na kome ćete poslužiti
tortu i okrenite za 180 stepeni.
Služite odmah ili toplo uz malo milerama.
(verzija za štampu)
Prijatno!