02 03 Hleb & Lale, food & photography: Vreme za čaj 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Vreme za čaj

34

Taj dan je u Hong Kongu bilo sparno i kišica je povremena padala. Klasika vreme. Već sam se polako navikla da funkcionišem po tom vremenu i teško mi je palo što moram da radim taj dan, umesto da orcam po Sheung Wan-u.  Činilo mi se da ću sve lakše podneti ako odem u Peace Square, mali kafe/čajni kutak gde sam baš volela da sedim.


Naručila sam kafu, doručak i počela sa radom. Ljudi su se smenjivali, dolazili na doručak, kafu, čaj pa i na ručak. Nekad sami, nekad u društvu a ja sam špijunirala šta jedu, šta piju i pogađam o čemu pričaju jer naravno, ništa nisam razumela..
U jednom momentu, konobarica je počela da menja menije na stolu. Ja sam već bila 3 sata tu, najela se, napila ali i dalje nisam završila posao. Promena menija je došla baš u momentu kada već neko vreme nije bilo žive duše u kafeu i počela sam da tonem od dosade.

Tea menu, pisalo je na knjižici. Otvorila sam i videla nekoliko setova za čaj. 


Bilo je tu svega.
Od najjednostavnije opcije sendvič sa krabama i mangom uz šolju čaja.
Do mixa sendvičića, mafina, kolača. Hrskave salate sa fokaćom i nekom torticom. I nekih čudnih kombinacija, zelenih, sa matcha čajem koje nikako nisu delovale privlačno.
Pitala sam se ko će ovima sada doći na čajni meni kad pre samo sat i po vremena je bilo vreme za ručak...


Al negde oko 16:30 su počeli da dolaze. Sva mesta su se popunila i počeli su da poručuju te čajne setove i uživaju u njima. Porcije su bili mini, što i ima smisla, i ja sam ostala potpuno oduševljena idejom da negde u sred dana, nakon posla, škole, faksa ljudi dolaze da popiju čaj sami ili u društvu, ali  ne uz cookie ili brownie već kao da slave taj momenat, taj čaj i svom ritualu daju neku novu dimenziju. Jer istina je, oni stalno piju čaj. I u metrou i na stanici i ispred prodavnice i u bioskopu ali taj korak da uz svoju tradicionalnu šolju čaja ubace čitav mali meni mi se posebno svideo.


Posao sam završila pre nego što je vreme za čaj isteklo. Naravno, morala sam da probam taj sendvič sa krabom i zeleni čaj. Bilo je savršeno. Slano i šolja čaja su neverovatan par!
Ljudi su se smenjivali, poručivali svašta i dok sam odlazila oduševljeno sam razmišljala kako to pijenje čaja uopšte nije to što sam ja mislila.

Već nakon nekoliko dana sam otišla na čas kineskog čaja. I od tada je počelo moje otkrivanje raznih čajeva i zainteresovanost za njega. Vremenom sam stigla do matche, čajnog praha koji se se danas u Japanu pije svakodnevno i njegova priprema je prava mala ceremonija. Nisam baš bila oduševljena ukusom samog napitka, čaja (dok nisam otkrila matcha latte) bez obzira na njegovu fantastičnu boju i obilje zdravih sastojaka. Ali sam pala kada sam ga probala u slanim i slatkim jestivim varijantama. Daje posebnu, blagu aromu, malo slatkastu, malo slankastu i zemljanu.

Čim sam je dobila, znala sam šta ću prvo da napravim


Post je napisan u saradnji sa Small tree, mesto gde možete da kupite čajeve odličnog kvaliteta, između ostalog i matcha čaj i svu potrebnu opremu za njegovo pripremanje. Ukoliko niste iz Beograda, čajeve možete poručiti preko njihove internet stranice. A ako jeste, obavezno svratite u njihov salon čaja. Jako ćete voleti :)

Matcha kifle


(jako blago izmenjen originalni recept za testo)

500 g brašna tip 500
1,5 kašika matcha čaja
2 kašike šećera
2 kašičice soli
20 g svežeg kvasca
125 ml toplog mleka
125 ml vode
1 jaje
125 g hladnog putera

+
1 jaje za premazivanje
Crni susam za posipanje

→ Kvasac rastopiti sa toplim mlekom i šećerom i ostaviti par minuta da proradi. U činiju za mešenje stavite 200g brašna i matcha čaj. Izmešajte. Dodajte kvasac i vodu. I dobro izmešajte. Dodajte so i opet izmešajte. 
→ Polako dodavajte ostalo brašno tako da testo bude meko, blago lepljivo. Mešajte varjačom. Kada više ne budete mogli da mešate varjačom, krenite rukom. Nastavite da dodavate ostatak brašna ali pazite da ne preterate. Možda će vam trebati malo manje ili malo više brašna. Kada testo postane meko ali se više ne lepi za ruke, mesite da oko 10 minuta. 
→ Testo podelite na 5 jednakih delova (jufki) i ostavite sa strane prekiriveno krpom da odmori 10 minuta.
→ Puter podelite na 4 jednaka dela.
→ Jednu jufku razvaljajte na disk prečnika 15 cm  i preko nje narendajte jednu kocku putera. Preko te jufke sa puterom stavite novu jufku koju ste razvaljali na isti veličinu. I opet narendajte kocku putera. Ponovite proces dok ne utrošite sve jufke s tim što na petu jufku, od gore, se ne renda puter. Prekrijte krpom i ostavite da odmori 10 minuta.
→ Naslagane jufke premestite na pobrašnjavenu površinu i razvaljajte u jedan veći krug prečnika 40 cm. 
→ Krug podelite na 8 jednakih trouglova.
→ Svaki trougao urolajte u kiflu i prebacite na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Ostavite mesta između kifli kako se ne bi dodirivale kada počnu da rastu. Prekrijte krpom i ostavite 45 minuta u ugašenoj rerni da narastu.
→ Izvadite kifle iz rerne i uključite je na 200°C. 
→ Narasle kifle premažite umućenim jajetom i pospite crnim susamom.
→ Pecite u već zagrejanoj rerni, 20-25 minuta, dok se ne zarumene.
→ Izvadite iz rerne da se prohlade i koristite u svojoj omiljenoj sendvič kombinaciji.

Kifle su odlične i sutra ukoliko se čuvaju u zatvorenoj posudi.



Keramika: Blatobran atelje, Internacionalnih brigada 71, Neimar, Beograd
Radovi: Julia Draskoci, Minja Đurđević i Jovana Čavorović

Labels: , , , , , , , , ,

35 36 37 38