02 03 Hleb & Lale, food & photography: Upleteni hleb sa pestom od sremuša/ Nađemo se kod doručka 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Upleteni hleb sa pestom od sremuša/ Nađemo se kod doručka

34

Već dugo vremena doručak je naš najvažniji i najomiljeniji obrok.

Skoro uvek se budimo zajedno, pripremamo za posao, pravimo doručak, iz kuhinje odlazimo svako u svoj dan. Takav smo par. Nađemo se kod doručka :)


Ručak je najdosadnija stavka. Ja ručam sama, najčešće kod kuće (srećnik sam što mi je posao blizu kuće, znam), Miljan u birou, ispred kompjutera. 

Večera je upitna stavka. Kad sam super raspoložena, napravim nešto u tom fazonu. Jednostavno, brzo, zdravo i najvažnije, super ukusno. Tada večera je začinjena smehom i ćaskanjem.
Kad sam u njah fazonu, svaki pokušaj da napravim nešto super završi se neslavno. Onda jedemo ćutke i jedva čekamo da se završi večera.
Kad sam neraspoložena, pijem čaj i ne jedem. A bome ni ne kuvam. Miljan se tada snalazi. Posle biramo neki Love Actually film jer samo ljubav i smeh imaju smisla.


Ali doručak, on nikad nije upitan.
Čak i kada se posvađamo i dalje ćutke, svako na svojoj strani klopa. Naravno da se posle uvek pomirimo. Ko još može da stoji pored svoje konfliktne osobe, jede deset minuta i da ostane i dalje ljut!? Niko.

Miljan je majstor za ovsene kaše. Ubaci u blender razne zdrave delicije, izmiksa sa voćem, bademovim mlekom ili kefirom, pospe chia semenkama i najbolji doručak na svetu je gotov. 
Jednom je ubacio After eight sa narandžom u kašu... Oh kakvo grešno savršenstvo!

Ja sam majstor za sendviče i pečena jaja.


A nedeljom ujutro postajem majstor za hleb, peciva, palačinke i pite.

Nedeljni doručak je poseban. Neko pojede voćku taj dan jer zna da se sprema bogati ručak a neko zbog nedeljnog doručka ni ne pravi ručak. Ti drugi smo mi.

Nedeljom se eksperimentiše, isprobavaju razni zdravi ili dekadentni recepti. Doručak traje dugo i za njim se kuju planovi, organizuju putovanja i grade kule i gradovi.
Obavezno miriše sveži hleb a ako ima još i sunca, slavlje je potpuno.

Kako mirišu vaša nedeljna jutra?


Upleteni hleb sa pestom od sremuša


Oko 400 g speltinog brašna
+ malo brašna za posipanje radne površine 
100 g heljdinog brašna
Voda
½ kocke svežeg kvasca
1 kašičica meda
1 jaje
1 kašičica soli
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja

Pesto od sremuša
Rendani parmezan

→ Kvasac izdrobiti u činijici, dodati 100ml tople vodu i med, ostaviti da nadođe par minuta (ako ne nadođe, treba te ga baciti i početi ponovo sa novim).
→ U činiji pomešati 200 g brašna, so, 100 ml  vode, maslinovo ulje, izmućeno jaje i nadošli kvasac Izmešajte kratko sastojke.
→ Postepeno dodavati još 100g brašna i polako dodavati još vode (ukoliko je potrebno!) kako biste zamešali vlažno testo. To je kad vam se lepi za prste i za činiju i za sve. Dodati ostatak brašna (možda će vam tebati malo više  ili manje brašna), da se dobije testo koje se više ne lepi za ruke ali je i dalje mekše. Mesiti 7-8 minuta.
→ Pobrašnjaviti radnu površinu i izručiti testo iz činije. Kratko umesiti
→ Činiju namazati maslinovim uljem i prebaciti testo u nju. Prekriti prozirnom folijom i staviti u hladnu rernu. U rernu stavljamo jer tamo nema strujanja vazduha. Ostaviti da raste oko 1h. Testo treba da lepo naraste, da se podupla. 
→ Nakon što se hleb udvostručio, pažljivo ga prebaciti na blago pobrašnjavenu površinu i razvaljajte na pravougaonik debljine 1 cm. Premažite pestom od sremuša pa urolajte dužom stranicom ka unutra. Presecite nožem testo na pola po dužini i isprepletatjte delove ali tako da otvoreni slojevi testa budu okrenuti ka gore. Krajeve zavucite pod dno pa upleteni hleb prebacite u tepsiju za hleb koju ste namazali maslinovim uljem. Prekrijte krpom i ostavite da raste 1h.
→ Rernu uključite na vreme, na 200°C. 
→ Narastao hleb pospite parmezanom i stavite da se peče oko 45 minuta.
(verzija za štampu)

Za najbolje rezulate sačekajte bar pola sata pre sečenja hleba, ako ikako možete:)


Keramika: Blatobran atelje, Internacionalnih brigada 71, Neimar, Beograd
Radovi: Julia Draškoci, Tatjana Parađanin

16.04.2015 Blatobranci otvaraju prodajnu galeriju u Gospodar Jevremovoj  38 na Dorćolu. Čekirajte, vrlo inspirativno mesto :)

Labels: , , , , , ,

35 36 37 38