02 03 Hleb & Lale, food & photography: Krekeri ala Vasa hleb/ Nedeljna jutra na Neimaru 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Krekeri ala Vasa hleb/ Nedeljna jutra na Neimaru

34

Volim, obožavam, Beograd u rano nedeljno jutro, kada krenem sa Novog Beograda na Neimar na radionice keramike. Čini se kao i da grad želi malo duže da odspava pa sve zvuke svede na minimum.
Obavezno izađem iz busa jednu stanicu ranije pa kroz ulice Vračara spustim se do zelene i mirne ulice Internacionalnih brigada.


U početku sam planirala da pre radionica odem na doručak i kafu u sve one silne kafee koje želim da obiđem ali se ispostavilo da su u to vreme skoro svi zatvoreni.
Ispostavilo se i to da mi domaći, biljni čaj sa Jovanom u praznom ateljeu daleko više prija od kafe u nekom super enterijeru sa nepoznatim ljudima.


Ti vikendi u Beogradu su samo moji. Ta nedeljna jutra su joga i meditacija u jednom.
Prvo šta osetim kada uđem je nalet kreativne energije koja jedva dočeka da nekog zaposedne. Pošto smo Jovana i ja prve, mi najviše profitiramo. Onda Jovana upali radio, Studio B, ode da skuva čaj a ja stavim kecelju i gledam u moje nevešte ali divne i drage radove.
Dok doručkujem, Jovana nešto gricka, skuva još jedan čaj i polako uplovimo u tišinu ili u male i spontane razgovore o životu i drugim demonima. Ruke stvaraju, mozak se odmara a ja cvetam.

I tako svaki drugi vikend na repeat.Malkice sam u poslednje vreme, usled nekih briga i brigica, zaboravila koji sam ja srećnik.
Ali povratak kući nakon radionica, dok se truckam u busu, je baš moćan podsetnik.

Krekeri ala Vasa hleb


200g integralnog pšeničnog brašna
35g oraha
50g semenki suncokreta
25g susama
1/2 kašičica praška za pecivo
1 kašika čia semenki
125 ml vode
30ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
1/2 kašičice himalajske soli
½ manje glavice ljubičastog luka (iseckan na baš sitne kockice)
½ kašičice belog luka u prahu
Šaka suvog grožđa


→ U činiji pomešati brašno, prašak za pecivo, čia semenke, luk i beli luk u prahu, semenke suncokreta, orahe, suvo grožđe i so. Izmešajte sve kašikom pa dodajte vodu i ulje. Sve dobro izmešajte da se poveže. Ostavite sa strane par minuta.
→ Na radnu površinu stvaite papir za pečenje pa na sredinu stavite testo. Prekrijte drugim papirom za pečenje pa oklagijom razvaljajte ravnomerno na debljinu 3-4mm. Nakon toga skinite gornji papir a donji zajedno sa testom prebacite na tepsiju. Oštrim nožem isecite željene oblike, trouglove ili pravouganike ili koji vam se najviše dopada.
→ Upaliti rernu na 160°C.
→ Pecite testo 30 minuta a onda povećajte temperaturu na 200°C i pecite još 15 minuta.
→ Prebacite na rešetku da se ohlade.

Služite uz namaze, salatu, neki povrtni potaž ili uz tanjir sireva.
Slobodno poduplajte količinu, krekeri mogu da stoje nekoliko dana u zatvorenoj posudi a da ne izgube ukus i hrskavost.
(verzija za štampu)


Prijatno!

Keramika: Blatobran atelje, Internacionalnih brigada 71, Neimar, Beograd
Prodajna galerija: Gospodar Jevremova 38

Labels: , , , , ,

35 36 37 38