02 03 Hleb & Lale, food & photography: Čarobni sendvič sa humusom od cvekle/ Zdrava, čarobna jutra 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Čarobni sendvič sa humusom od cvekle/ Zdrava, čarobna jutra

34

Kao totalni zaljubljenik u mediteranski način života i podneblje, uvek sam smatrala da su to zemlje koje me najviše inspirišu. Što se ispostavilo kao tačno ali više u nekom gastro smislu.

Osim ljubavi prema espreso kafi (odmah sam morala da kupim moku iako tada kod nas nije ni bilo da se kupi te kafe), naučila sam šta znači dobro vino i kako se pije (bambus=blasfemija :D), kriterijumi za dobar hleb su se lansirali do u nedogled a bome i za sir i maslinovo ulje. Morski plodovi i povrće ušetali su u moj život i sada su moji najdraži zalogaji. Nažalost, moji najdraži zalogaju su postali i pasta i pizza & razne tapas varijante (srećom, to se da promeniti).
I tako u gastro nedogled.


Potpuno neočekivano, Hong Kong me je inspirisao mnogo dublje. Mislim, zaista ništa nisam očekivala od tog milionskog, modernog grada. Dobru hranu, gomilu čudnih situacija i dobru zabavu. Inspiraciju? Pa ne baš.
Mene pokreće mir, tišina. Montefalco u Umbriji, kamena kuća u uskoj uličici i maslinjak. Takvi predeli mene guraju na stvaranje, na proizvodnju ideja, jel.
Hm, pa izgleda da ne.


Da li je situacija I'm an alien, I'm a legal alien pokrenula stvari, ne znam, ali svaki put kada sam se vratila iz tog zakrčenog grada, ja sam uradila nešto novo, konkretno i nešto što kao da je čučalo i čekalo svojih pet minuta materijalizacije.

Prvi put kada sam bila, zaprepastio me je nivo opuštenosti i mirnoće koju ti ljudi poseduju. Obožavala sam da ih gledam, stare i mlade kako zajedno ili sami vežbaju Taj či u rano jutro. Čitaju knjige u parkovima i ispijaju svoje flašice sa takvom smirenošću da skoro da sam osetila ljubomoru. U mojoj glavi roji se hiljadu misli, razmišljam sto na sat, a oni, eto ih, sami sa sobom, uživaju u trenutku. Time is now.
Te godine sam počela da radim na sebi, da se pitam, osluškujem, upoznajem, razmišljam o jogi, vežbanju, zdravoj ishrani i svemu onome što dovodi mir u moje srce i glavu.

Drugi put sam po povratku započela ovaj blog. Dve godine nakon toga Lalicine kuvarske radionice. Da, ideja se tamo rodila.

Treći put sam u majsko, sunčano nedeljno jutro vežbala na zelenoj terasi Sheung Wana-a, posle doručkovala sa potpuno nepoznatim ljudima, pričala i osećala se neverovatno. Opušteno, spremno, mirno.


Upravo tako sam se osećala jedne majske nedelje dok sam doručkovala moju super zdravu činijicu kaše. Gledala sam kroz prozor i odjednom sve, baš sve sam mogla da zamislim tu, kod mene u dvorištu, na divnoj mekanoj travi, u nedeljno, savršeno mirno jutro. Kako nekoliko nas vežba, diše opušta se i  doručkuje zajedno. Ideja je sinula. Osetila sam već dobro poznati osećaj da sam na putu da uradim nešto što će mnogo da me usreći.
Znala sam ko će biti moj kompanjon u svemu, ko se budi u šest ujutro da vežba i pije čaj. Ko vikende provodi na Fruškoj Gori i prenosi zen- Bobi, jel :)
I tako su se rodila Zdrava, čarobna jutra.

Bobi i ja vas pozivamo da dođete da se družimo, vežbamo i klopamo zajedno. Da isprobate neke nove ukuse i misli, zdrave i divne. 
Bobi zna magiju vežbanja a ja kuvanja. Zajedno sa vama stvorićemo čarobno jutro!

21.06.2015 u 8:00h

Za sve informacije o Zdravim, čarobnim jutrima pošite nam na info@hlebilale.com


Čarobni sendvič sa humusom od cvekle

Humus:
250g sirove leblebije (nauta)
(ili jedna konzerva već kuvane)
1 kašičica sode bikarbone
1 cvekla (sveža ili pečena u rerni)
150 g tahinija
4 kašike limunovog soka
4 čena belog luka
100 ml hladne vode
So

Sendvič:
Integralni hleb
Jabuka
Pečene semenke bundeve
Suvo grožđe
Šargarepa
Klice uljane repice


→ Leblebiju potopite u duplo veću količinu vode i ostavite da prenoći i frižideru.
→ Sledeći dan ocedite leblebiju. Stavite je u šerpicu  i pospite sa sodom bikarbonom i na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, propecite 2-3 minuta. Dodajte 1,5 l vode i pustite da proključa.
Skinite penu sa vrha ako se pojavi i kuvajte od 20-40 minuta. Vreme kuvanja zavisi od svežine leblebije, isprobajte da vidite u kom je stadijumu. Gotova leblebija se lako raspolovi kada je blago pritisnete ali ne treba da se raspada u kašu.
Procedite je i skinite kožicu koja se jako lako skida (ili preskočite ovaj korak) i prebacite u blender. 
→ Ako koristite svežu cveklu, izrendajte je a ako ste je pekli u rerni u foliji, iseckajte na komade. I nju ubacite u blender.
→ Miksajte dok ne dobijete pastu pa onda dodajte ostale sastojke i nastavite da miksate, do 5 minuta da dobijete kremasti namaz. Parče integralnog hleba premažite sa humusom. 
→ Poređajte komadiće jabuke, listiće šargarepe i pospite pečenim semenkama bundeve, suvim grožđem i klicama.
Poslužite odmah ili ga preklopite još jednim parčetom hleba i ponesite sa sobom. 
(verzija za štampu)


Prijatno!
Hvala Sonji  na jednom mini čarobnom jutru <3

Labels: , , , , , , , ,

35 36 37 38