02 03 Hleb & Lale, food & photography: Bora bora sladoled sa smokvama/ Letnja žurka 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Bora bora sladoled sa smokvama/ Letnja žurka

34

U maju je počela žurka. 
Pripreme za prolećnu Gozbu, Lalicine radionice, radionica keramike, joga, druženje, kuvanje, Aha magazin, kratko putovanje, Art Eco market, Zdrava, čarobna jutra, prijava diplomskog rada i, naravno, svakodnevni posao.
Ustajala sam oko 6h, legala oko 22h. Jasno vam je da nije bilo vremena za posle podnevni odmor. Ni vikendom.


U julu su se većina aktivnosti zamenile jednom koja mi je popunjavala vreme od 6-22h a zvala se skuvaj 3 obroka za 8 Honkonžana :) Neponovljivo iskustvo (hvala Bobi na pomoći :*), sigurno će se naći ta pričica na blogu tamo negde zimu kada budem htela da se podsetim kako sam uspela da izađem na kraj sa ljudima koji ne jedu sirovo povrće a temperatura je uglavnom  bila 40 stepeni. 
Da skratim, priča je srećna, čista komedija bez momenata drame. Svi akteri su ostali zadovoljni a tanjiri uvek prazni posle klope :D


Dan/dva nakon što sam otpratila moje Kineze, sa jednim divnim društvancetom sam ispekla 120 mini pizza i 200 mafina sa bananama i nutelom za klince iz letnjeg kampa. I o tome ću da pišem jednom kada budem htela da se podsetim kako smo dobro poslagali energije taj dan, čini mi se najvrući dan ovog leta.


I evo već nedelju dana uglavnom ne radim baš ništa. I tako mi je dobro.
Tek sam neki dan počela da kuvam, ne pitajte šta smo sve jeli do tada :P


Bora bora sladoled sa smokvama

Devojke iz Small tree-ja su mi poslale mirisni paket! Potpuno sam se oduševila kombinacijama za hladne čajeve! Zeleni čaj, ananas, papaja, sladić, sandalovo drvo, crveni biber i kamilica (Mali buda). Loodilo!
Ili jabuka, suvi grožđe, šipak, šargarepa, ananas, pomorandža, kajsija, cvekla i suncokret (Koralni greben). Samo dodam nekoliko kriški limuna, med i svežu nanu, gomilu leda i voila!
I još sam svakakve dobila, možete čekirati na njihovom sajtu šta sve imaju ;)

Da malo promenite, možete sa njima da napravite i sladoled.

2 konzerve kokosovog mleka
125 ml meda (ili za vegan varijantu javorovog sirupa)
¼ kašičice soli
2,5 kašike gustina (ako ne koristite čaj, dovoljno je 2 kašike)
1,5 kašičica vanile
2 kašike listića kokosa

180 ml vode
4 kašičice čajne mešavine Bora bora (suvo grožđe, bobice zove, jabuka, papaja, organski hibiskus, crna ribizla, suncokret, različak, malina, jagoda aroma)

Sveže smokve

→ Dobro izmućkati konzerve kokosovog mleka. Sipati ih u šerpu. Odvaditi 100 ml kokosovog mleka i staviti sa strane.
→ U šerpu dodati so i med i zagrejati na srenje slaboj temperaturi dok se med u potpunosti ne otopi.
→ Dok se kokosovo mleko greje, čajnu mešavinu prelijte sa vrelom vodom i ostavite poklopljeno 8 minuta. Nakon isteka vremena, procedite čaj i dodajte ga kokosovom mleku. Izmešajte dobro.
→ Gustin pomešajte sa kokosovim mlekom koje ste ostavili sa strane. Izmiksajte dobro tako da ne ostane grudvica pa dodajte u zagrejanu mešavinu čaja i kokosovog mleka. Mešajte penječom dok se smeša ne zgusne (ne jako već je dovoljno da kada umočite kašiku, sa njene donje strane kada povučete prstom, ostane štrafta). Vodite računa da smeša ne proključa.
→ Kada se smeša dovoljno zgusnula, sklonite sa ringle i dodajte vanilu. Izmešajte i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
→ Smokve isecite na kolutove.
→ Ako ćete sladoled servirati na štapiću, sipajte smešu u kalupe u koje ste stavili kriške smokve i listiće kokosa pa u zamrzivač. Ako služite u činijicama, ili je sipajte u mašinu za sladoled ili prebacite u činiju pa na hlađenje u zamrzivač (moraćete da mešate nekoliko puta u prvih sat vremena kako bi sladoled bio kremast).
(verzija za štampu)

Kada se sladoled stegnuo, servirajte ga hladnog.

*Sladoled možete da napravite i bez čajne mešavine, u tom slučaju stavite 2 kašike gustina ili možete da ubacite neku svoju čajnu kombinaciju pa da mi javite da i ja isprobam :D

Prijatno!



Labels: , , , , , ,

35 36 37 38