02 03 Hleb & Lale, food & photography: Amarant sa brzo prženim povrćem i škampima/ Majstor za spremanje 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Amarant sa brzo prženim povrćem i škampima/ Majstor za spremanje

34

Letos sam kod Ivane prelistavala novi Kinfolk magazin i za oko mi je zapao intervju sa Marie Kondo, konsultantom za spremanje (da, to postoji) u kome ona priča o svojoj knjizi "The Life Changing Magic of Tyding Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing." Ova godina je do sada za mene bila life changing u mnogo aspekata te sam odlučila da nastavim u tom maniru i čim sam došla kući, kupila sam Kindle izdanje knjige.


Naravno, Miljanu nisam smela da kažem za taj mali shopping napad, ismejao bi me i ubio u pojam odmah. Znam.
Jer, vidite, ja nisam baš nešto uredna osoba. A Miljan, iako neće da prizna, bome nije ni on!
Nama je ova knjiga apsolutno nepohodna!

Kod nas je uvek haos. Čak i kad spremimo. Volimo da nam je čisto, i o tome vodimo računa (hvala Ana :D) ali vraćanje stvari na svoje mesto ne postoji u našem rečniku.

Doduše, mi već 2,5 godine živimo u kući u kojoj nemamo ormare ali ja znam da to nije presudno za naš haos. I kada smo živeli u staroj kući, bilo je isto tako. A tamo smo imali zilion ormara.
Jedno vreme je i Ivana živela sa nama i mnogo mi je bilo lakše kada sam videla da je ona u istom fazonu kao i mi. Ne zna se ko pije a ko plaća a bogami ni gde.
Zauvek će ostati zapamćena šala iz tog perioda da ako nešto ne možeš da nađeš, sigurno je u činiji za voće. Lepa, velika bela činija u koju smo stavljali sve živo pored voća.


Uglavnom, pališa kakav jesam, počela sam odmah da proždirem knjigu u želji da vidim o kakvoj se tajni radi i šta ja treba da uradim da uđem u svet urednih ljudi.
Ivana je bila prva osoba kojoj sam se usudila reći da sam kupila knjigu jer sam primetila da sam već nekoliko puta iznenada svratila kod nje a ono sve lepo spremljeno, sve na svom mestu. Mislim izgledalo je kao da je to stalno stanje njenog stana 
I kažem ja njoj šta sam kupila, kad ona meni:
"Ej pa ja sam čitala na netu pre nekog vremena intervju sa njom, primenila te principe i od tada mi je uvek red".

Poludela sam od sreće! Ima nade za mene!


Knjigu sam pročitala (Marie kaže, prvo pročitajte jednom pa onda krenite u akciju), imala sam strpljenja da ne krenem odmah da krčim i sada je čitam drugi put i bacila sam se na posao.

Suština knjige je da od svih stvari koje imamo, napravimo selekciju. Postoje one stvari koje koristimo svaki dan i koje su nam nepohodne. Te naravno sklonimo na jednu stranu. Problem su ostale stvari koje čuvamo iz ko zna kakvih razloga a koje nas ne diraju u srce.

Npr. ja sam imala gomilu stvari koje čuvam jer su lepe i koje ću nositi kada ponovo smršam za njih. Njih sam kupila toliko davno da iskreno, čak i da se vratim na staru kilažu, nema teorije da ću njih nositi. 

Ili. haljina sa male mature! Pa to mi totalno ne treba i uopšte mi ne znači. Ali moja venčana haljina ima posebnu vrednost, znam da je neću nikad više nositi (ne samo zbog linije, jel) i nju sam sačuvala.
Pošto smo trenutno u fazi pravljenja ormara, odeća mi je bila prva stvar koju sam počela da sređujem. Ispostavilo se da imam više stvari koje ne nosim, ili koje toliko retko nosim nego one koje nosim redovno :/
Ali kako mi police sada sjajno izgledaju! Sve samo stvari koje volim! Divota.

A koliko tek imam ćasa, tanjirića, računa sa putovanja, papira, plaćenih računa, sveski, razglednica koje samo stoje i niko ih nikad ni ne pogleda...

Knjiga, naravno, ima i nekoliko neprimenjivih momenata ali suština nije u njima i ne smetaju mi.

Zahvaljujući ovoj knjizi shvatila sam da jedan od velikih problema koji Miljan i ja imamo, još od prvih dana zajedničkog života, je to što nije definisano gde tačno stoji većina stvari. Prevedeno na naški, stoje svuda tj.totalni je haos. Sada smo trenutno u pronalaženju mesta za svaku stvar koju posedujemo. 

Pred nama je dug put ali ja sam optimistična. Već primećujem poboljšanje :)
Toplo preporučujem knjigu čak i ako mislite da ste majstor za spremanje. Iznenadićete se ;)

Amarant sa brzo prženim povrćem i škampima

Amarant je strava! Zrnevlje prepuno proteine, vlakana, gvožđa i kalcijuma i još svega nečega jako dobrog za naš organizam. Cena mu je jako pristojna (organski u dm-u, 500g košta oko 350 din) i zaista je mnogo bolja ideja za prilog ili osnovu jela od mnogo žitarica. Ja skuvam tih 200g pa onda iskoristim deo za ručak a deo stavim u fridž (može da stoji 5-6 dana) pa ili jedemo za doručak sa izgnječenom bananom, čiom, pečenim lešnicima i komadićima crne čokolade ili ga u neke veggie burgere smestim. 
Ukus mu je blag, orašast i mislim da bi se deci takođe svideo jer je neutralan.

Za 4 osobe:

200g amaranta
450 ml vode
Kombu alga (opciono)
½ kašičice soli

1 manji brokoli
2 crvene paprike 
2 šargarepe
2 čena belog luka
1 manja glavica ljubičastog luka
1 šaka svežeg špinata

1 kašičica paste od čilija i belog luka 
(pastu sam kupila kod Kineza na Novom Beogradu, budu ispred ulaza sa dvorišne strane tržnog centra. U Novom Sadu ima neka žena, dolazi nedeljom na Limansku pijacu.
Pasta nije presudna za ukus ali ako možete da je stavite, bolje.

1 kašika soja sosa
½ kašičice ulja od prženog susama

500g škampi
1 kašika ulja koštice grožđa

→ Nekoliko sati (još bolje veče pre) pre nego što planirate da pravite jelo, amarant dobro properite, ocedite pa stavite u činiju i potopite vodom. Ovo je veoma bitan korak jer ćete na taj način sve korisne materije koje on sadrži učiniti dostupnim za apsorpciju, brže će se skuvati i neće imati gorkast ukus. 

→ Sledeći dan ili par sati kasnije, prospite vodu u kojoj je bio amarant, sipajte 450ml vode, dodajte so i komad kombu alge (ako je koristite) stavite na jaču vatru i pustite vodu da provri. Nakon toga smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte oko 20 minuta tj, dok voda ne ispari. Nemojte mešati. Da proverite da li je sva voda isparila, blago razgrnite amarant kašičicom i pogledajte situaciju. Ako je isparila, sklonite amarant sa ringle, ako nije, ostavite još koji minut na ringli i dalje poklopljeno da ispari do kraja.
Amarant neće nabubriti kao kinoa ili kus-kus i neće biti vazdušast, već će biti želatinozan.

→ Brokoli  razdvojte na manje komade, šargarepu i papriku iseckajte na kockice. Luk isecite na režnjeve a beli luk usitnite. 
→ Zagrejte veliki tiganj i dodajte ulje. Kada se ugrejalo, dodajte papriku i šargarepu pa pržite na srednje jakoj temperaturi 5 minuta uz često mešanje. 
→ Dodajte brokoli, ljubičasti luk i beli luk. Dobro izmešajte pa pržite 2 minuta uz stalno mešanje. Pošto mi volimo skoro pa sirov brokoli, ako više volite da je skroz termički obrađen, izblanširajte ga pre kuvanja ili ga dodajte ranije.
→ Dodajte čili pastu i soja sosa, izmešajte pa dodajte skuvani amarant. Dobro izmešajte, dodajte spanać i nakon minut sklonite sa ringle. Dodajte ulje od pečenog susama tek kada ste sklonili jelo sa ringle i izmešajte.
→ Ugrejte drugi tiganj, dodajte ulje pa ubacite škampe. Ako imate mogućnost, kupite baš sveže a ako ne, možete i ove kao ja, kratko kuvane. U slučaju da kupite njih, dovoljno je da ih prepržite 5-6 minuta uz stalno mešanje
(verzija za štampu)

Poslužite škampe i amarant dok su još topli.


Prijatno!

Labels: , , , , , , ,

35 36 37 38