02 03 Hleb & Lale, food & photography: Super integralni hleb sa crnim pivom/ Majstori, majstori 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Super integralni hleb sa crnim pivom/ Majstori, majstori

34

Napravila sam kardinalnu grešku negde oko desetog oktobra.
Ćaskala sam sa Peđom telefonom i u naletu sreće pretenciozno izjavila kako mi je ovo najbolji oktobar u zadnjih nekoliko godina. Odmah sam se štrecnula, intucija mi je govorila da sam prenaglila. Ali, ne, uveravala sam sebe, nema teorije da nešto krene nizbrdo.
Kuća je sveže okrečena, majstori za grejanje i struju će nam namestiti sve na vreme za grejnu sezonu, ogradu su počeli da postavljaju, počeli smo da postavljamo police u spavaćoj sobi i Miljan će konačno završiti sve sitnice u kuhinji. Kraće rečeno- sve ide po planu!


I nisam ni pljesnula rukama, majstori su nestali. Ni dve kafe nisam uspela da im skuvam.
Postalo je hladno, grejanje nije bilo namešteno, morali smo da ložimo kamin. Beli zid je za manje od dva dana postao krem a sada već vuče na svetlo braon.
Kupili smo pogrešne nosače za police + neke važne delove za police nismo ni kupili tako da su police nedovršene.
A završavanje sitnica u kuhinji je stopirano jer je Miljanu iznenada uleteo neki hitan projekat.

I tako...


No, ne damo se mi. Trudimo se, radimo, spremamo.
Ignorišemo svetlo smeđi zid, ložimo kamin sve u šesnaest. Majstore zovemo, vijamo ih po Petrovcu. Puštamo indie folk, plešemo i pevamo pored kamina.
Malo se i svađamo pa onda mirimo i još više plešemo. Uz ovu pesmu posebno.

Pravićemo žurku za moj rođus (u subotu!). Doći će svi koje baš volimo. Neki čak iz Zagreba. Da jedemo kiflice, običnoneobičnu tortu i đuskamo pored kamina. I snimamo video!

Napravićemo mi da ovo bude najbolji oktobar do sada.


Integralni hleb sa crnim pivom i četiri vrste brašna

Ozbiljan hleb, punog ukusa, divne, vlažne strukture. Jako se lepo seče na tanje šnite.

300g speltinog brašna
100g ječmenog brašna
50g ražanog brašna
50g brašna od prosa
1 kašika čia semenki
 ½ kocke svežeg kvasca
400ml crnog piva
2 kašike meda
1 kašičica soli
2 kašike semenki kima

Sirove semenke suncokreta

→ Kvasac izdrobiti u činijici, dodati pivo i med, ostaviti da nadođe.
→ U činiji pomešati 200 g speltinog brašna, so, mešavinu piva i kvasca. Izmešati kratko sastojke.
→ Postepeno dodavati ostatak brašna (tako što ste pomešali 100g speltinog i ostala brašna) i kim. Mesiti 7-8 minuta mokrim rukama (ali stvarno 7-8 minuta). Testo treba da je kompaktno i da se ne lepi, srednje meko.
→ Pobrašnjaviti radnu površinu i izručiti testo iz činije.
→ Činiju namazati maslinovim uljem i prebaciti testo u nju. Prekriti prozirnom folijom i staviti u ugašenu rernu. Ostaviti da raste 1,5h. Testo treba da lepo naraste, da se podupla. U slučaju da se to ne desi, produžite vreme narastanja, ono mnogo zavisi od topline prostorije ali svakako hleb treba da odmara 1,5h minimum.
→ Nakon što se hleb udvostručio, pažljivo ga prebaciti na blago pobrašnjavenu površinu i oblikujte. Utapkajte u njega semenke suncokreta. Ako imate korpu za narastanje, premestite ga u nju. Ako ne, možete iskoristiti bilo kakvu korpicu koju ste prekrili sa čistom, pamučnom krpom i  pobrašnjavili. Ostaviti da raste 1 sat..
→ Rernu uključite na vreme, na 275°C. Posudu od tučanog gvožđa ili zemljanu posudu sa poklopcem (ili tepsiju) stavite da se greje zajedno sa rernom.
→ Pažljivo izvadite posudu iz rerne, prebacite testo iz korpice i žiletom ili nožem napravite zareze na površini hleba sa gornje strane
→ Poklopite i stavite da se peče. 10 minuta poklopljeno na 275°C i 30 minuta otklopljeno na 200°C . Ili samo 45 minuta na 220°C ako pečete u tepsiji.
→ Ispečen hleb prebacite na rešetku da se ohladi i tek ga onda secite.
(verzija za štampu)

Namaz od bundeve, leblebija i pečenog belog luka

100g kuvane leblebije
300g hokaido bundeve (sečene na kockice)
Sušeni ruzmarin
1 kašika pročišćenog putera (gi)
4 čena pečenog belog luka
1 kašika ulja od pečenja belog luka
Crna so (ili himalajska so)

Za pečeni beli luk:
2 glavice belog luka
100 ml hladno ceđenog maslinovog ulja

→ Dobro zagrejte tiganj pa dodajte gi. Dodajte i kockice bundeve, mrvljeni ruzmarin pa pržite na srednje jakoj vatri dok bundeva ne porumeni i postane meka. Posolite po ukusu. Sklonite sa strane da se bundeva ohladi
→ Na slaboj temperaturi zagrejte maslinovo ulje u manjoj šerpici, dodajte očišćene i razdvojene čenove belog luka. Krčkajte oko 15 minuta dok beli luk ne dobije krem boju i postane mek. Sklonite sa ringle pa kada se ohladi, izvadite beli luk a ulje procedite u flašicu u koju možete ubaciti malo ruzmarina.
→ U seckalicu ili blender ubacite leblebiju, 4 čena pečenog belog luka (ostatak možete izgnječiti i dobiti još jedan predivan namaz), ulje u kom se pekao beli luk i so po ukusu. Miksajte dok ne dobijete pastu.
→ Namaz poslužite u činijici i prelijte ga maslinovim uljem u kojem se pekao beli luk.
(verzija za štampu)

Idealno se slaže sa integralnim hlebom.
U frižideru može da stoji nekoliko dana.


Prijatno!

Činijica sa namazom od bundeve: galerija Blatobran, Gospodar Jevremova 38, Beograd

Labels: , , , , , , , , ,

35 36 37 38