02 03 Hleb & Lale, food & photography: Meksički vege burgeri/ 80/20 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Meksički vege burgeri/ 80/20

34

Prvi puta u životu sebi izgledam taman.
I to je tako divan osećaj! Nema više onoga još samo par kila pa ću biti kako treba. Održala sam reč datu sebi- nema više restriktivnih dijeta. Moram da nađem svoj put da se osećam i izgledam onako kako stvarno želim.
Pošto sam dugo bila u uverenju da se hranim onako kako mi odgovara i zdravo, mislila sam da je moj najveći problem to što nisam fizički aktivna. Tako da sam ubacila biciklanje i jogu u moj život. I tadaaaaa, nakon par meseci, skinula sam par kilograma i super sam se osećala. Onda je došla zima, biciklanje sam stavila na pauzu do proleća i nastavila da idem na jogu. Stvarno sam se super osećala najviše zbog toga što sam osvestila to da bez redovne fizičke aktivnosti nema šanse da budem vitalna baka koja putuje sa svojim dekom po svetu, vozi bajs sa unucima i neumorna je čak i sa svojih osamdeset. Onih par kila je dodatno uticalo na dobar osećaj jer već duže vremena sam se osećala troma, teška i strašno mi je prijalo što sam lakša. Ali nekako nisam bila zadovoljna celokupnim efektom.


Negde oko mog rođendana prošle godine zapala sam u neko čudno raspoloženje preispitivanja. Hoće to sa godinama :P Puno sam počela da razmišljam o svom zdravlju (i da paranoišem) i negde oko novaka sam došla do zaključka da nešto ne štima u načinu kako se hranim. Odlučila da isprobam i istražim razne pristupe.


Nisam htela da ubacim meso u ishranu tako da paleo i hrono ishrana mi nisu odgovarale. Paleo mi je previše masna, hrono komplikovana (mada mi se dopadaju neki principi). LCHF mi je bila takođe masna. Sve u svemu, shvatila sam da treba da napravim neki svoj sistem.
U mom sistemu treba da ima mesta za sve jer ja i volim da jedem sve. Hm, pa tako sam se i do sada hranila, šta ondak ne valja!? Možda baš ništa i šta izvodim besne gliste, možda je prosto problem u godinama, mislila sam.


U glavi sam posložila svoje navike vezane za kuvanje i došla do zaključka da 80% vremena jedem nezdrave ugljene hidrate. A 20% jedem zdrave. Jednostavno sam odlučila da to obrnem.

Znači od sada pekara, pasta, pizza, rižoto, kolači, beli hleb (pa i sa starterom) može, ali jednom/dva puta nedeljno. Ostatak vremena jedemo celo zrno, integralna i bezglutenska brašna, mahunarke i ribu i morske plodove. Povrće sam uvek jela dosta, tu nisam morala ništa da korigujem. Iz večere izbacujemo jaja i mlečne proizvode.
Zvučalo je lako. Nije bilo. Trebalo nam je vremena da se naviknemo na nove ukuse (meni pogotovo). Puno stvari je imalo drugačiji ukus nego ono na šta smo navikli. Dosta ručkova i večera nije ispunilo moja očekivanja. Ali nisam odustajala.


Posle nekog vremena pronašla sam sebe u tom novom načinu razmišljanja. Ljudi su počeli da me pitaju kakvu dijetu držim (što je uticalo na moju paraonoju jer nisam držala nikakvu dijetu!). Trebalo mi je šest meseci da shvatim da to što ustanem u 7h, legnem u 23h i imam dovoljno energije da između ne dremkam, nije ništa nenormalno već da mi se telo na taj način zahvaljuje. I da nikad neću izgledati taman ukoliko se tako i ne budem osećala.

80/20 je moj sistem, to je ishrana za kojom sam tragala ceo život. To ne znači da sam sada najzdravija osoba na svetu, otporna na stres i da mi se nikad ništa loše neće desiti. Ali pronašla sam svoj balans a to je, što bi rekla Staša,  Nešto.

Meksički burgeri od kinoe i crne soje (crnog pasulja)

Za 9 burgera:

1 šolja kuvane crne soje ili crnog pasulja dobro oceđene od vode
1 šolja kuvane kinoe
1 manja glavica ljubičastog luka (sitnoseckanog)
2 čena belog luka (sitnoseckanog)

2 kašike lanenih semenki
6 kašika vode

1 kašika svežeg peršuna
¼ kašičice mlevene paprike
¼ kašičice kajenske paprike (ili aleve)
¼ kašičice kumina
¼ kašičice origana
¼ kašičice belog luka u prahu
(količinu začina možete da korigujete po svom ukusu)
So, biber

1 manja šaka graška
1 manja šaka kukuruza
2 kašike sitno rendane cvekle
30 g pečenih semenki suncokreta
2 kašike maslinovog ulja za pečenje

Senf, domaći sos/kečap, ljubičasti luk, integralna zemička, brdo salate

*šolja=250ml

→ Pomešajte lanene semenke i vodu.
→ Zagrejte tiganj na srednje jakoj temperaturi, dodajte ulje i kratko propržite ljubičasti i beli luk. Dodajte začine, crnu soju (ili pasulj), kinou, grašak, kukuruz i sve dobro propržite, uz stalno mešanje 5-6 minuta.

→ Sklonite sa ringle pa dodajte suncokret, cveklu i peršun. *Ukoliko Vam se ne da praviti burgere, ovde možete prekinuti kuvanje i poslužiti fenomenalnu toplu salatu ;)*
Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte potopljene lanene semenke, dobro izmešajte, prekrijte prozirnom folijom i stavite da se ohladi u frižider oko 30 minuta.
→ Uključite rernu na 200°C
→ Ohlađenu smesu izvadite iz frižidera i odvojite jednu šolju smese sa strane. Ostatak stavite u seckalicu i sameljite tako da ne ostane puno krupnih komada.
→ Pomešajte usitnjene sastojke i one koje ste izdvojili sa strane i formirajte burgere debljine oko 2- 2,5 cm i prečnika oko 7 cm.
→ Tepsiju obložite sa papirom za pečenje pa prebacite burgere na nju. Pecite u već zagrejanoj rerni oko 30 minuta tj. dok se ne zarumene.
Kada su burgeri gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite sa strane deset minuta. Ovo je jako bitan korak. Ukoliko odmah krenete da ih prebacujete na tanjir, burgeri će se raspasti. Odolite i dok se oni prohlade, pripremite zemičke, premaze i salatu.
→ Prohlađene burgere prebacite u garnirane zemičke i uživajte u divnom i zdravom obroku.

Burgeri se super ponašaju i sutradan tako da su idealni da ih ponesete za ručak na polsu/faksu.

Domaći sos/kečap za burgere

Za 2 manje tegle:

1 luk
80g celera
2 kašike maslinovog ulja
¼ kašičice korijandera
¼ kašičice all spice (muskatni oraščić, cimet, klinčić)
Prstohvat bibera
So po ukusu
1 čen belog luka
500 ml paradajz soka
1 kašika pirea od paradajza
½ kašičice tabasca (ili manje ako ne volite ljuto)
50 ml sirćeta
50 g šećera od šećerne trske

→ Luk i celer izmiksajte u seckalici tako da se jako usitne.
→ Na srednje jakoj temperatuti propržite mešavinu celera i luka i dodajte beli luk i začine. Propržite 2-3 minuta pa dodajte ostale sastojke.
→ Smanjite temperature i pustite da se ukuva nekih 30 minuta tj. do željene gustine (kečap će se malo zgusnuti kada se ohladi).
→ Sklonite sa ringle i izmiksajte štapnim mikserom tako da dobijete glatku masu.
→ Kada se ohladi, prebacite u teglice i čuvajte u frižideru.
(verzija za štampu)


Hvala komšinici Danijeli što mi je bila model za fotkanje :)
Keramika: Julia Draškoci, Tatjana Parađanin
Galerija Blatobran, Gospodar Jevremova 38, Beograd

Prijatno!

Labels: , , , , , , ,

35 36 37 38