02 03 Hleb & Lale, food & photography: Video! Čokoladni oranž kolač za 35 rođus 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Video! Čokoladni oranž kolač za 35 rođus

34

Rođendanska žurka, baš kao i kolač je bila savršena.
Jeste da je zamisao bila da se okupimo oko kamina i đuskamo ali kada su svi došli, shvatili smo da se muzika uopšte ne čuje od naše graje. Bez obzira na to, Ivana je otplesala i otpevala par pesama za nas :D
Ljudi su tako bili dobro raspoloženi, nasmejani i očigledno su uživali u ćaskanju i klopanju da mi uopšte nije bilo žao što i igranka nije uspela. Baš sam bila srećna.

Prvi put nakon toliko godina (eh mudrosti koja dolazi sa godinama) sam odlučila da napravim jednostavan kolač i naručim kiflice.

Party dan smo započeli sa bagelsima za doručak, pravili drugu turu kolača, šetkali se po gradu i pili vermut u Katoličkoj porti.

Naravno da smo u zadnji čas sve dovršili. Miljan je išao po kiflice kada su gosti već počeli da pristižu. Doneo ih je vruće! U selu ima jedna žena koja pravi neviđene kiflice. To su više kroasani, ali svakako neviđeno dobri. Nisam mogla a da se baš uopšte ne umešam- odnela sam joj matchu i crni susam za jedne; kajmak, lešnike i suvi paradajz za druge; i gauda sir i kim za treće. Bilo ih je 150, sve smo pojeli :D

Kolač i preliv su takođe bili veliki uspeh. Niko nije mogao da verujem da u prelivu nema dodatog šećera i čokolade. I puno njih je tražilo recept ;) Sva sreća pa me je Ana ubedila da pravim taj čokoladni kolač a neki sa bundevom za koji sam se bila popalila.

Sve u svemu, rođendanski vikend je bio divan.

Par dana posle mi je bio rođus. Ujutro kada sam se probudila još uvek me je držalo dobro raspoloženje od žurke. U duhu njega, nisam si ništa poželela do da tridesetipeta godina, čak ako i odluči da bude tako komplikovana kao tridesetičetvrta, bude ispunjena mojim dragim ljudima i nekako ću i sa njom izaći na kraj :)
Oranž čokoladni kolač

Blago izmenjen recept iz kuvara My New Roots, Sarah Britton

240g speltinog brašna (prosejanog)
50g kakaa
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli

240 ml meda
280ml ceđenog soka narandže
Korica od 1 narandže
90 ml otopljenog gija (ili putera)
2 kašičice vanila ekstrakta
1 kašičica sirćeta

100g crne čokolade sa narandžom

Preliv od kakaa i urmi

400 g urmi
60 g kakaa
1/2 kašičice soli
Korica 2 narandže
500 ml ovsenog mleka


→ Uključite rernu na 180°C.
→ U činiji izmešajte suve sastojke za biskvit. Prosejte i kakao ako treba. U drugu činiju pomešajte med, gi, ceđenu narandžu, vanila ekstrakt. Suvim sastojcima dodajte mokre i dobro izmešajte da nema grudvica. Dodajte sitno seckanu čokoladu pa opet izmešajte. Na kraju dodajte sirće.
→ Kalup za kuglof (ili kalupiće) premažite gijem i izlijte u njega biskvit. Pecite u zagrejanoj rerni oko 45 minuta. Ako koristite male kalupe, pecite oko 25 minuta ali već na 20 minuta proverite sa čačkalicom da li je biskvit ispečen. Kada je biskvit ispečen izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u modli. Dok se biskvit hladi, pripremite preliv.
→ Urme, kakao, so i koricu narandže stavite u seckalicu pa nekoliko puta ispulsirajte. Polako dodavajte mleko uz stano pulsiranje. Napravite preliv gustine po želji. Možda ćete upotrebiti manje a možda više mleka.
→ Ohlađen biskvit izvadite iz modle i prebacite na stalak za služenje. Sipajte preliv od gore i ostavite da se stegne.

Svaku krišku kolača prelijte čokoladnim prelivom i poslužite.

Kolač je izuzetno sočan, odličan je i nakon nekoliko dana ukoliko se drži poklopljen.
(verzija za štampu)

Labels: , , , , ,

35 36 37 38