02 03 Hleb & Lale, food & photography: Zimski spelta keksići 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Zimski spelta keksići

34

Mnogo volim što je došla prava zima. Kada udahnem hladan vazduh i kada mi se obrazi rumene od hladnoće. Stvarno mi ne smeta ni ova magla, nekako sve mi deluje magično, uspavano i usporeno.

Kupila sam novu kapu i rukavice i konačno mogu da ih šetam. Imam i tople cipele i koliko god da je onaj novembar bio predivan, moram da priznam da mojoj duši trenutno prija ovaj decembar.


U kući je toplo i veselo. Više porodična nego praznična atmosfera. Nismo se nešto posebno posvetili kićenju kuće ali lepo je, dovoljno. Oseća se nešto u vazduhu, valjda to što se približava kraj jedne godine. I uzbuđenje vezano za novi početak.

Mada, moram da priznam da me malo zbunjuje to praznično ludilo, kao da su svi u popizdu nekom :) A ja skroz suprotno, samo bih u drugoj brzini vozila. Pila vince, družila se i gledala filmove (dugo me nije neki film ovako dojmio, danima sam razmišljala o njemu i mislim da je ušao u top 3. Jeste gledali?)

Ponovo čitam Nepodnošljivu lakoću postojanja i to dodatno utiče na moje usporavanje i misli. 

Čak sam se sinoć uhvatila dok je u kolima svirala neka klasična muzika na radiju da mi to prija. A ja baš nikako ne volim klasičnu muziku.

Nemam pojma šta se dešava ali je dobro. Prija.


Danas je bilo haotično i  ne baš veselo + ženski dani.
Idem da večeram pizzu i popijem vince. Ovo vreme praznika je idealno za izlete u slatko i masnjikavo i znate šta- kada ćemo ako ne sada? :D

Spelta keksići

250g speltinog brašna
140 g putera
1 kašika šećera demerara (od šećerne trske)
1 jaje

(Testo je skoro pa neslatko zbog fila. Ako koristite manje slatko punjenje, dodajte koju kašiku u testo ili u fil.)

Fil:
100g oraha (iseckani na komadiće)
Domaći džem od kajsije

Opciono:
1 kašika kakaa (u smešu možete dodati kakao da dobijete i čokoladni ukus keksa)

→ U činiju stavite brašno i dodajte šećer i so.
→ Hladan puter isecite na kockice i dodajte u činiju sa brašnom.
→ Viljuškom izgnječite puter pa kada se naprave grumuljice polako dodavajte umućeno jaje i mesite rukom. Možda vam neće trebati celo da dobijete kompkatnu smešu.Testo formirajte u kuglu i zavite u prozirnu foliju. Ostavite u frižideru da odmori oko 30 minuta.
→ Orahe istostirajte i pomešajte sa 2-3 kašike džema od kajsija. Smesa treba da je gusta i da dominiraju orasi.
→ Rernu uključite na 180°C.
→ Lagano pobrašnjavite radnu površinu i testo oklagijom razvijte u pravouganik debljine 0,5 cm. Isecite jednake pravougaonike ili kvadrate (možete i veće a i manje, kako vam se više sviđa). Fil stavite na sredinu testa pa preklopite sa drugim komadom testom. Prstima blago pritisnite da se spoje ivice pa onda i viljuškom pređite po ivicama da ukrasite.          
→ Pecite u već zagrejanoj rerni oko 20 minuta tj dok se testo ne zarumeni.
→ Prebacite ih na rešetku da se ohlade i spremni su za grickanje. Odlični su i nakon nekoliko dana, samo ih čuvajte dobro zatvorene.
(verzija za štampu)

Prijatno!

Ukoliko pravite kaksiće za praznike mislim da će vam se dopasti ovaj tvist vanilica :)

Labels: ,

35 36 37 38