Mnogo volim što je došla prava zima. Kada udahnem hladan vazduh i kada mi se obrazi rumene od hladnoće. Stvarno mi ne smeta ni ova magla, nekako sve mi deluje magično, uspavano i usporeno.
Kupila sam novu kapu i rukavice i konačno mogu da ih šetam. Imam i tople cipele i koliko god da je onaj novembar bio predivan, moram da priznam da mojoj duši trenutno prija ovaj decembar.
U kući je toplo i veselo. Više porodična nego praznična atmosfera. Nismo se nešto posebno posvetili kićenju kuće ali lepo je, dovoljno. Oseća se nešto u vazduhu, valjda to što se približava kraj jedne godine. I uzbuđenje vezano za novi početak.
Mada, moram da priznam da me malo zbunjuje to praznično ludilo, kao da su svi u popizdu nekom :) A ja skroz suprotno, samo bih u drugoj brzini vozila. Pila vince, družila se i gledala filmove (
dugo me nije neki film ovako dojmio, danima sam razmišljala o njemu i mislim da je ušao u top 3. Jeste gledali?)
Ponovo čitam Nepodnošljivu lakoću postojanja i to dodatno utiče na moje usporavanje i misli.
Čak sam se sinoć uhvatila dok je u kolima svirala neka klasična muzika na radiju da mi to prija. A ja baš nikako ne volim klasičnu muziku.
Nemam pojma šta se dešava ali je dobro. Prija.
Danas je bilo haotično i ne baš veselo + ženski dani.
Idem da večeram pizzu i popijem vince. Ovo vreme praznika je idealno za izlete u slatko i masnjikavo i znate šta- kada ćemo ako ne sada? :D
Spelta keksići
250g speltinog brašna
140 g putera
1 kašika šećera demerara (od šećerne trske)
1 jaje
(Testo je skoro pa neslatko zbog fila. Ako koristite manje slatko punjenje, dodajte koju kašiku u testo ili u fil.)
Fil:
100g oraha (iseckani na komadiće)
Domaći džem od kajsije
Opciono:
1 kašika kakaa (u smešu možete dodati kakao da dobijete i čokoladni ukus keksa)
→ U činiju stavite brašno i dodajte šećer i so.
→ Hladan puter isecite na kockice i dodajte u činiju sa brašnom.
→ Viljuškom izgnječite puter pa kada se naprave grumuljice polako dodavajte umućeno jaje i mesite rukom. Možda vam neće trebati celo da dobijete kompkatnu smešu.Testo formirajte u kuglu i zavite u prozirnu foliju. Ostavite u frižideru da odmori oko 30 minuta.
→ Orahe istostirajte i pomešajte sa 2-3 kašike džema od kajsija. Smesa treba da je gusta i da dominiraju orasi.
→ Rernu uključite na 180°C.
→ Lagano pobrašnjavite radnu površinu i testo oklagijom razvijte u pravouganik debljine 0,5 cm. Isecite jednake pravougaonike ili kvadrate (možete i veće a i manje, kako vam se više sviđa). Fil stavite na sredinu testa pa preklopite sa drugim komadom testom. Prstima blago pritisnite da se spoje ivice pa onda i viljuškom pređite po ivicama da ukrasite.
→ Pecite u već zagrejanoj rerni oko 20 minuta tj dok se testo ne zarumeni.
→ Prebacite ih na rešetku da se ohlade i spremni su za grickanje. Odlični su i nakon nekoliko dana, samo ih čuvajte dobro zatvorene.
(
verzija za štampu)
Prijatno!
Ukoliko pravite kaksiće za praznike mislim da će vam se dopasti ovaj tvist
vanilica :)