02 03 Hleb & Lale, food & photography: Dresing od šargarepe i đumbira, pečeni kolutovi luka/ Inspiracija 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Dresing od šargarepe i đumbira, pečeni kolutovi luka/ Inspiracija

34

Da li vam se nekada čini da stalno kuvate jedno te isto?
Meni da. Ne mislim doslovno isto, već varijacije na temu?

Pre kada sam jela manje integralne žitarice, mahunarke &co, uglavnom sam pravila potaže, paste, rižoto, karije, stir fry i salate. I tako u krug.
Sada, iako sam promenila ishranu, čim sam uhodala i raskomotila, napravila sam svoju dobitnu kombinaciju vrsta jela. Naravno, kao i pre, stalno menjam sastojke i prilagođavam ih sezoni pa samim time i imam osećaj raznovrsnosti. I uglavnom sve super fercera al onda me uhvati  želja za nekim skroz drugim načinom razmišljanja. Osetim potrebu da malo izađem iz komfort zone. 
Znate ono:
„Comfort zone is a beautiful place but nothing ever grows there.“



Tada se okrećem mojim blogerima inspiratorima.
Mi fud blogeri pratimo gomilu blogova. Neke volimo zbog recepata; neke zbog načina na koji pišu; neke zbog predivnih fotografija, neke jer nam se čini da imaju isti način razmišljanja kao mi; i neke jer su uber kul zbog onoga šta stvaraju. Ti poslednji su oni što me pomeraju iz moje kolotečine kada ustreba. I večita su inspiracija.


Kada kuvam po njihovim receptima, prosto osećam kako mi mozak pruža otpor jer kod njih se uvek radi o nekom čudnom spoju. Krenem ja da navodim vodu na svoju vodenicu, naravno, a onda se setim zašto sam odlučila da isprobam baš taj recept. Setim se da mi ne treba varijacija na temu. Treba mi nova tema!

Tako beše i kod dresinga za ovu salatu. Prvo sam krenula da izbacujem pola sastojaka jel, recept je zvučao kao dobra ideja, ali ipak da ja to malo prilagodim. Onda sam stala i odlučila da uradim sve kao što Hajdi kaže. Dobro, skoro sve. Ali to je to, napravila sam nešto što se sama nikada ne bih setila verovatno. I sjajno je!
Toliko da sam morala da podelim sa vama :)

Heidi Swanson je uvek dobra ideja za inspiraciju i jedva čekam da kupim njen, sad već ne tako novi, kuvar.


Green kitchen stories su me inspirisali da napravim činiju salate. Mnogo ih volim. Nekad mi se čine nestvarni, gotovo savršeni ali kada ih tako dugo pratiš, od samog početka, skontaš da su i oni kao i svi mi.
Njihovi kuvari su totalno ludilo.


Pa Laurinom receptu sam napravila kolutove luka pečeni u rerni. Priznajem da sam njen recept skroz prilgodila sastojcima koje sam imala ali svejedno. Kada bih se setila da uvaljam kolutove u ekspandirani proso (kinou)!? Nikad....
Uskoro izlazi First mess kuvar, pogađate- na listi je.


Na kraju, moja apsolutna boginja- Sarah Britton sa bloga My new roots. Inspiracija za sve.
Miljan i ja uskoro idemo u Kopenhagen, otvoriću četvoro očiju na njihovoj poznatoj pijaci gde i Sara zalazi. Bilo bi sjajno da je sretnem i uživo joj se zahvalim što me toliko ispiriše.
Njen kuvar imam, promenio mi je život. On je biblija, kao i Kinfolk.

Dresing od šargarepe i đumbira

Za 2 šolje dresinga
Blago izmenjen recept.

Ovaj dresing može da stoji u frižideru 2-3 dana a možete ga i zamrznuti.

Susamovo ulje, sirće od pirinča možete pronaći u bolje snabdevenim marketima ili onoj Kineskoj pijaci u Beogradu. Ja tamo kupujem sve od azijskih špecija.


1/4 kašičice kurkume
2 kašike iseckanog, svežeg đumbira
3 srednje šargarepe, isečene na komade
¼ kašičice kajenske paprike
80 ml hladno ceđenog maslinovog ulja
½ kašičice soli
2 kašike susamovog ulja (od pečenog susama)
1 kašika tamarija (ili soja sosa)
1 kašika meda
40 ml pirinčanog sirćeta (možete dodati još sirćeta ako volite kiselije)
½ glavice luka

Hladno ceđeno maslinovo ulje za još malo preliti preko salate (po želji)

Za ovu salatu sam koristila zelenu salatu, radič, cveklu i sveži prokelj. Poslula sam sa semenkama pečenog suncokreta i inetgralnog susama.

→ Salatu oprati i osušiti i iscepkati na manje komade. Prokelj iseći na režnjeve a cveklu izrendati.
→ Sve sastojke za dresing staviti u multipraktik i izmiksati da se dobije tečni preliv.
→ Pomešati sve sastojke, preliti dresingom i odmah poslužiti.
(verzija za štampu)

Napomena: Sastojci salate variraju od toga šta je u sezoni i sveže. Najbitnije od svega je da je salata osušena i da se sastojci pomešaju neposredno pred služenje.
Ukoliko salatu ne osušite na njoj će ostati kapljice vode koje će uticati na ukus.
Ukoliko je začinite ranije, omlitavi će i potpuno izgubiti svoju svežinu.

Kolutovi luka pečeni u rerni

Blago izmenjen recept.

1 veća glavica luka
½ šolje speltinog brašna
So, biber

→ Luk isecite na kolutove debljine oko 1,5 cm, ubacite u kesu ili činiju pa pospite mešavinom brašna, soli i bibera.
→ Dobro uvaljajte luk i ostavite sa strane.

Za umakanje mix I:
½ šolje ovsenog ili nekog drugog mleka
1 kašika senfa
1 kašika speltinog brašna
So, biber

→ Izmešajte sve sastojke za mix u dubokom tanjiru.

Za umakanje mix II:

1-2 šolje prezli od integralnog hleba (ili običnih)
1-2 šolje ekspandiranog prosa (ili kinoe, ili amaranta)
1 kašika crnog ili integralnog susama
½ kašičice kajenske paprike
½ kašičice sečuanskog bibera (ovaj biber je malo slatkast i ima azijski prizvuk)
So

→ Izmešajte sve sastojke za mix u dubokom tanjiru.

→ Kolutove luka prvo umočite u mix I pa dobro utapkajte u mix II i onda prebacite na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje.
→ Kada ste utrošili sav luk, tepsiju prebacite u frižider na hlađenje minimum 1h. Ovo je bitan korak, nemojte ga preskakati.

→ Rernu uključite na 200C, izvadite luk iz frižidera.
→ Poprskajte luk maslinovim uljem i pecite u već zagrejanoj rerni 20-25 minuta. Dok se ne zarumeni.

Poslužite toplo uz salatu ili neki sos po želji. Ako ste u domaćinskom fazonu, probajte moj domaći kečap.
(verzija za štampu)


Prijatno!

Labels: , , , , ,

35 36 37 38