Da li vam se nekada čini da stalno kuvate jedno te isto?
Meni da. Ne mislim doslovno isto, već varijacije na temu?
Pre kada sam jela manje integralne žitarice, mahunarke &co, uglavnom sam pravila potaže, paste, rižoto, karije, stir fry i salate. I tako u krug.
Sada, iako sam promenila ishranu, čim sam uhodala i raskomotila, napravila sam svoju dobitnu kombinaciju vrsta jela. Naravno, kao i pre, stalno menjam sastojke i prilagođavam ih sezoni pa samim time i imam osećaj raznovrsnosti. I uglavnom sve super fercera al onda me uhvati želja za nekim skroz drugim načinom razmišljanja. Osetim potrebu da malo izađem iz komfort zone.
Znate ono:
„Comfort zone is a beautiful place but nothing ever grows there.“
Tada se okrećem mojim blogerima inspiratorima.
Mi fud blogeri pratimo gomilu blogova. Neke volimo zbog recepata; neke zbog načina na koji pišu; neke zbog predivnih fotografija, neke jer nam se čini da imaju isti način razmišljanja kao mi; i neke jer su uber kul zbog onoga šta stvaraju. Ti poslednji su oni što me pomeraju iz moje kolotečine kada ustreba. I večita su inspiracija.
Kada kuvam po njihovim receptima, prosto osećam kako mi mozak pruža otpor jer kod njih se uvek radi o nekom čudnom spoju. Krenem ja da navodim vodu na svoju vodenicu, naravno, a onda se setim zašto sam odlučila da isprobam baš taj recept. Setim se da mi ne treba varijacija na temu. Treba mi nova tema!
Tako beše i kod dresinga za ovu salatu. Prvo sam krenula da izbacujem pola sastojaka jel, recept je zvučao kao dobra ideja, ali ipak da ja to malo prilagodim. Onda sam stala i odlučila da uradim sve kao što Hajdi kaže. Dobro, skoro sve. Ali to je to, napravila sam nešto što se sama nikada ne bih setila verovatno. I sjajno je!
Toliko da sam morala da podelim sa vama :)
Heidi Swanson je uvek dobra ideja za inspiraciju i jedva čekam da kupim njen, sad već ne tako novi,
kuvar.
Njihovi
kuvari su totalno ludilo.
Pa Laurinom receptu sam napravila kolutove luka pečeni u rerni. Priznajem da sam njen recept skroz prilgodila sastojcima koje sam imala ali svejedno. Kada bih se setila da uvaljam kolutove u ekspandirani proso (kinou)!? Nikad....
Uskoro izlazi
First mess kuvar, pogađate- na listi je.
Na kraju, moja apsolutna boginja- Sarah Britton sa
bloga
My new roots. Inspiracija za sve.
Miljan i ja uskoro idemo u Kopenhagen, otvoriću
četvoro očiju na njihovoj poznatoj pijaci gde i Sara zalazi. Bilo bi sjajno da
je sretnem i uživo joj se zahvalim što me toliko ispiriše.
Njen
kuvar imam, promenio mi je život. On je biblija, kao i Kinfolk.
Dresing od šargarepe i đumbira
Za 2 šolje dresinga
Blago izmenjen
recept.
Ovaj dresing može da stoji u frižideru 2-3 dana a možete ga i zamrznuti.
Susamovo ulje, sirće od pirinča možete pronaći u bolje snabdevenim marketima ili onoj K
ineskoj pijaci u Beogradu. Ja tamo kupujem sve od azijskih špecija.
1/4 kašičice kurkume
2 kašike iseckanog, svežeg đumbira
3 srednje šargarepe, isečene na komade
¼ kašičice kajenske paprike
80 ml hladno ceđenog maslinovog ulja
½ kašičice soli
2 kašike susamovog ulja (od pečenog susama)
1 kašika tamarija (ili soja sosa)
1 kašika meda
40 ml pirinčanog sirćeta (možete dodati još sirćeta ako volite kiselije)
½ glavice luka
Hladno ceđeno maslinovo ulje za još malo preliti preko salate (po želji)
Za ovu salatu sam koristila zelenu salatu, radič, cveklu i sveži prokelj. Poslula sam sa semenkama pečenog suncokreta i inetgralnog susama.
→ Salatu oprati i osušiti i iscepkati na manje komade. Prokelj iseći na režnjeve a cveklu izrendati.
→ Sve sastojke za dresing staviti u multipraktik i izmiksati da se dobije tečni preliv.
→ Pomešati sve sastojke, preliti dresingom i odmah poslužiti.
(
verzija za štampu)
Napomena: Sastojci salate variraju od toga šta je u sezoni i sveže. Najbitnije od svega je da je salata osušena i da se sastojci pomešaju neposredno pred služenje.
Ukoliko salatu ne osušite na njoj će ostati kapljice vode koje će uticati na ukus.
Ukoliko je začinite ranije, omlitavi će i potpuno izgubiti svoju svežinu.
Kolutovi luka pečeni u rerni
Blago izmenjen
recept.
1 veća glavica luka
½ šolje speltinog brašna
So, biber
→ Luk isecite na kolutove debljine oko 1,5 cm, ubacite u kesu ili činiju pa pospite mešavinom brašna, soli i bibera.
→ Dobro uvaljajte luk i ostavite sa strane.
Za umakanje mix I:
½ šolje ovsenog ili nekog drugog mleka
1 kašika senfa
1 kašika speltinog brašna
So, biber
→ Izmešajte sve sastojke za mix u dubokom tanjiru.
Za umakanje mix II:
1-2 šolje prezli od integralnog hleba (ili običnih)
1-2 šolje ekspandiranog prosa (ili kinoe, ili amaranta)
1 kašika crnog ili integralnog susama
½ kašičice kajenske paprike
½ kašičice sečuanskog bibera (ovaj biber je malo slatkast i ima azijski prizvuk)
So
→ Izmešajte sve sastojke za mix u dubokom tanjiru.
→ Kolutove luka prvo umočite u mix I pa dobro utapkajte u mix II i onda prebacite na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje.
→ Kada ste utrošili sav luk, tepsiju prebacite u frižider na hlađenje minimum 1h. Ovo je bitan korak, nemojte ga preskakati.
→ Rernu uključite na 200C, izvadite luk iz frižidera.
→ Poprskajte luk maslinovim uljem i pecite u već zagrejanoj rerni 20-25 minuta. Dok se ne zarumeni.
Poslužite toplo uz salatu ili neki sos po želji. Ako ste u domaćinskom fazonu, probajte
moj domaći kečap.
(
verzija za štampu)

Prijatno!