02 03 Hleb & Lale, food & photography: Beskvasne gurmanske zemičke&burger od lososa/ Rođendanko 4 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Beskvasne gurmanske zemičke&burger od lososa/ Rođendanko 4

34

Ne mogu da verujem da je prošlo već četiri godine od kako pišem blog! Teško ću vam objasniti koliko volim ovaj kutak i koliko me je puta spasio da ne potonem. Ozbiljno! Pogotovo prošle godine.


Prošla godina je bila baš naporna i komplikovana i mnogo mi je bilo teško da prihvatim neke promene u sebi. Trebalo mi je vremena i išlo je sporo to prihvatanje sebe same, takva kakva jesam. Krenula sam tim putem davno i nisam ni znala da će da bude tako čupavo kada se približim cilju. Interesantno, već dugo godina želim da postignem ono: živi u trenutku; i u svojim najgorim momentima prošle godine- 'ladno sam živela u sadašnjosti. Želela sam da pobegnem ali nisam. Utehu sam pronalazila u svakodnevnici, u malim stvarima. U druženjima sa prijateljima, u doručku sa Miljanom, u Rudijevim i Simkinim pogledima, ručku sa Vuletom, smehu sa mamom. Odjednom su prošlost i sva ona divna sećanja dobila svoje novo mesto. Ne mogu da opišem, daleko od toga da nisu inspirativna već prosto, sada i danas je postalo jače od onog pre i juče. Inspirativnije.
Prestala sam da sanjarim o budućnosti, o begovima iz sadašnjosti i putovanjima. Prestala sam da pišem spiskove gde hoću sve da idem. Znala sam da ću da putujem, to je nešto što se podrazumeva. Samo nisam previše razmišljala o tome. 
Nisam razmišljala o tome kako eto baš sada uživam, kako mi je poseban ugođaj i kako je život lep ... Samo sam mislila o onome šta se trenutno dešava.



Nešto u fazonu:

„The secret of having it all is knowing you already do.“

Koliko god zvučalo prozaično, shvatila sam da je život kratak i nepredvidiv. I najteže mi je bilo prihvatiti to.


Sva ta silna introspekcija na kraju se odrazila i na moje zdravlje. Naravno da nisam mogla da takvu borbu vodim u sebi a da se spolja to ne manifestuje. Manji zdravstveni problemi su me doveli do novog načina ishrane i kako je vreme prolazilo, ni na tom polju nisam više poželela da se vratim na staro. Nakon nekoliko meseci sam počela da se osećam sjajno i iznutra i spolja. Stigla sam do toga da napravim aljo&oljo&peporonćino od prosa umesto testenine i da ni u jednom momentu ne zažalim za originalom iako znam da je on ukusniji, poželjniji, slasniji...

I vi ste sigurno primetili promenu u mojim postovima, u mojim fotkama, u mojim receptima. Tu promenu sam osećala kao neki talas koji me pokupio i ja više nisam mogla da se vratim. Nisam ni htela, iskreno. Sve mi se izokrenulo, sva sam izokrenula i ponekad sam se pitala da li ima smisla da nastavim pisanje bloga koji je napravio takav zaokret. Kako da ostanem verna sebi a da ne promenim ništa? Da budem iskrena i dosledna? Morala sam da stisnem zube J


Neverovatno, ali u tim momentima najvećih preispitivanja dobijala sam poruke od vas na mejl i na facebook. Svaki put kada bih se pitala da li da nastavim, neko od vas se javio i između redova rekao- tu smo, okej smo sa tvojom promenom, ne odustaj.

I ja šta ću, nisam J

Hvala dragi svi! Moji najbliži i najdalji prijatelji! Ovaj blog je jako posebno mesto u mom životu i ne bi nikad uspeo da bude takav kakav jeste bez vas <3


Kako mnogo volim rođendane, poklone i veselje, želim i ove godine da vam se zahvalim na podršci tako što ću vas obradovati sa par sitnica. Tri srećna čitaoca će da dobiju:

1. Svesku koja će vremenom da postane zbirka recepata. Napravljenu sa puno pažnje, od recikliranog papira i koja je doputovala pravac iz Portugala.


2. Kecelju da se modira i uživa po kuhinji :) Napravila ju je moja Milica u svojoj radionici, na mašini Višnji. Polako i sa puno ljubavi.


3. I šoljicu za kafu/čaj koju je ručno i sa puno divne energije napravila Minja Đurđević iz galerije Blatobran.


Znate već da za učestvovanje u rođendanskom darivanju ne morate ništa da delite (ali možete da lajknete Milicinu i Blatobran facebook stranicu ukoliko želite više lepih stvari na svom zidu) ali molim vas da mi odgovorite na neko od sledećih pitanja u komentaru:

Koje recepte biste voleli da više vidite na Lalama? Zdrave deserte, brze i lake obroke, bezglutenske recepte, zdravije verzije hleba i peciva, supice...? Da li biste voleli postove koji su posvećeni nekim određenim namirnicama? Više putopisa? Da li imate neki predlog? Sugestiju? Zamerku?

Slavimo do 21.02. u 23:59 a nakon toga ću da izvučem dobitnike i da objavim ovde ko je bio srećne ruke. Darivanje je završeno!

Dobila sam 41 komentar i svaki mi je velika podrška i baš mi znače vaše sugestije :) Hvala!

Miljan je izvukao tri broja koja su označavala brojeve učesnika. Pa tako

Svesku je dobila Nina (broj 35) :)
Kecelju Danijela (broj 11) :)
i šolju Bofamala (broj 22) :)

Molim vas pošaljite mi e-mail na hlebilale@gmail.com sa podacima kako bih vam poslala poklone :D

Ostali srećni čitaoci na poklon dobijaju recept za ove beskvasne gurmanske zemičke i burgere od lososa. Kada ih probate, osećaćete se kao i oni koji su izvučeni :D
Ozbiljno!


Gurmanske beskvasne zemičke

Ove lepinje sam pravila već zilion puta pošto uglavnom njih koristimo za sendviče, burgere, doručak.... Obično pravim duplu količinu pa ih zamrznem da imam za preko nedelje. Često napravim bez maslina, samo sa lukom i primetila sam da je super kada ih jedemo sa puterom i domaćim džemom. Probajte obavezno tu kombinaciju ;)

Psilijum je ključni sastojak. Možete ga kupiti u zdravoj hrani ili naručiti preko interneta.

za 7 zemički

150g speltinog brašna
100g ječmenog brašna
100g brašna od prosa 
50g mekinja spelte
2 kašike psilijuma (ovaj sastojak je krucijalan da bi recept uspeo)
1/2 kašičice soli
1 kašika praška za pecivo

100g semenki pečenog suncokreta
100g kalamata maslina
½ glavice ljubičastog luka
1 kašika gija
1 kašika meda

500ml vode

Semenke lana za posipanje

Zagrejte tiganj, dodajte gi i kratko propržite luk i masline ( koje ste prethodno očistili od koštice i sitno iseckali). Kada je gotovo prebacite u činijicu i dok je još toplo dodajte med i semenke suncokreta. Ostavite sa strane da se ohladi.

U činiji pomešajte sve suve sastojke. Dodajte mešavinu maslina, suncokreta i meda. Izmešajte sve sastojke i dodajte 250 ml vode. Dobro izmešajte pa dodajte još 250 ml vode. Opet dobro promešajte tako da ne ostanu grudvica brašna i ostavite sa strane desetak minuta. Testo koje ćete dobiti je baš vlažno ali nije tečno.
Zbog psilijuma će testo postati gušće. Ruke nauljite maslinovim uljem i uzimajte iz činije testo i formirajte zemičke, koje liče na pljeskavice, debljine 3-4 cm a prečnika 10 cm. Prebacite ih na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Ponovite postupak dok ne utrošite sve sastojke. Tako formirane zemičke ostavite da odstoje dok se grejne rerna na 200C.

Zemičke pospite lanom i pecite u već zagrejanoj rerni 35 minuta.

Ispečene zemičke prebacite na rešetku da se ohladi i posle ih spremite u zatvorenu činiju ili kesu.
Možete ih prerezati na pola i zamrznuti, odlično podnose zamrzavanje. Takođe dugo ostaju sveže i vlažne i kada ih ostavite u činiji.
Možete izbaciti masline i luk ali ako želite da upotrebite drugačija brašna, moraćete malo da korigujete količinu tečnosti. Obratite pažnju na to.
(verzija za štampu)

Burgeri od lososa

Ovi burgeri su moj pokušaj da vam dočaram burgere koje smo služili na zimskoj Gozbi (na kojoj je btw.bilo preeeedivno!). Dejan, kuvar iz restorana Fish&Zeleinish iz Novog Sada je napravio mešavinu za burgere od gofa i lososa i koliko sam ja skontala nije dodavao niti prezle niti jaja. Samo je bilo malo peršuna. Ne mogu da vam opišem koliko je ukus tog burgera savršen. Koliko je sočan. Danima sam razmišljala o njemu (i dalje razmišljam....).

300g fileta svežeg lososa
½ glavice ljubičastog luka (sitno iseckanog)
1 kašika sveže mirođije 
So, biber

Senf, rukola, sveži luk, klice lucerke

Skinite kožu sa fileta lososa i iseckajte meso na kocke. Ubacite u multipraktik sa mirođijom i sameljite na krupnije. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte ljubičasti luk i rukama dobro izgnječite. Formirajte dva burgera i prebacite na tanjir. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite 15 minuta u frižideru.

Tiganj koji se ne lepi zagrejte na srednje jakoj temperaturi i stavite burgere da se peku. U slučaju da koristite tiganj koji nije za pečenje bez dodate masnoće, stavite malo ulja za prženje. Pecite burgere 3-4 minuta sa jedne strane pa okrenite i pecite i drugu stranu još 2-3 minute.

Zemičku premažite senfom. Stavite rukolu i na nju još topao burger. Od gore stavite malo svežeg luka, klice lucerke i prekrijte gornjom polovinom zemičke. Služite odmah ili možete da ostavite za kasnije. Fino je i hladno.
(verzija za štampu)


Keramika: Bojana Ristevski i Minja Đurđević, Blatobran,Gospodar Jevremova 38, Beograd

Labels: , , , , , , ,

35 36 37 38