02 03 Hleb & Lale, food & photography: Doručak 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Doručak

34

Ne znam da li znate ili ne, ali već nekoliko meseci u Mezze magazinu pišem ideje za doručak. Sigurno već desetak godina za mene je on najvažniji obrok. Najčešće kada ne jedem kako treba za doručak ili ako ga pojedem kasnije nego obično, sve mi se poremeti. Ja sam od onih koji čim se probude moraju da jedu :) Makar jedan zalogaj. 
Prošle godine sam uvela čašu mlake vode sa limunom. U početku mi je to bilo užasno ali vrlo brzo sam se navikla. Čim se probudim, prvo cedim limun.

Moj all time favorite doručak je ovsena kaša (potopljena prethodno veče u ovseno mleko+dve sveže urme (ili izgnječena banana)) + čia semenke+ sveže voće + pečene semenke suncokreta.
A vama?

Ali volim i svašta nešto da isprobam.
Tako sam došla na ideju da danas sa vama podelim neke od objavljenih recepata. Neću stići da pripremim novi post jer ulazimo u finale Zimske Gozbe, održava se u restoranu Project72 Wine&Deli u Novom Sadu i jeeedva čekam! Baš sam uzbuđena :)

Bezglutenske palačinke sa majoranom

Za 6 palačinki:

200g pirinčanog brašna
1 kašika praška za pecivo 
250 ml ovsenog mleka
1 jaje
½ manje glavice ljubičastog luka (jako sitno seckanog)
½ kašičice sušenog majorana
¼ kašičice soli

Preliv:

Feta sir
Beli luk u prahu
Pečeni, integralni susam
Mleko

Mladi luk

Gi za pečenje

U činiji pomešajte feta sir, susam i izmešajte. Dodajte mleka tek toliko da se napravi krema. Po ukusu dodajte beli luk u granulama i osatvite sa strane da odstoji.

U posudi izmutite jaje i dodajte ostale sastojke za testo. Izmešajte dobro da se sve lepo izmeša.

U tiganju koji se ne lepi zagrejte malo putera i na sredini stavite oko 60 ml (1/4 šolje) smese za palačinke. Malo raširite kašikom i ostavite da se peče. Kada se pojave mehurići po površini, okrenite palačinku. Pecite još 2-3 minuta da se zarumeni pa kada je gotova prebacite na tanjir. Ponovite postupak dok ne utrošite svo testo.

Recept je objavljen u decembarsko/januarskom broju Mezze magazina.


Čokoladna granola

300g ovsenih pahuljica
200g sirove heljde
70g lešnika
3 kašike meda (ili više ako volite slađe)
80ml otopljenog kokosovog ulja
Cimet

100g suvih kajsija
100g pečenog indijskog oraha
100g crne kvalitetne čokolade

Uključite rernu na 180C.
I činiji pomešajte pahuljice, heljdu, lešnike, kokosovo ulje i med. Izmešajte sve i dodajte cimet. Korigujte slatkoću pa prebacite u tepsiju koju ste obložili papirom.
Pecite 15-20 minuta u rerni. 

Dok se sastojci tostiraju, kajsije, čokoladu i indijski orah iseckajte na komadiće. 
Čim izvadite tepsiju iz rerne prvo ubacite komadiće čokolade i mešajte viljuškom da se čokolada otopi i obloži sve sastojke. Dodajte kajsije i suve orahe i ostavite da se sve dobro ohladi pre nego prebacite u tegle.

Čuvajte granolu u tegli, hermetički zatvorenu.
Služite uz sveže voće i grčki jogurt, mleko  ili neko biljno mleko.

Recept je objavljen u junskom broju Mezze magazina.


Smuti sa suvim smokvama i kikiriki puterom

Za 2 veća ili 4 manja smutija:

2 banane
¼ šolja oraha
¼ šolje badema
250 ml kefira
100 ml vode
½ narandže isečene na krugove
Chia semenke za posipanje

U blenderu izmiksajte dobro sve sastojke. Prespite u čaše, ukrasite narandžom i pospite chia semenkama. Služite odmah.

Recept je objavljen u martovskom broju Mezze magazina.

Detox smoothie

Za dve osobe:

½ manjeg ananasa
1 banana
1 veća šaka svežeg spanaća
Komad svežeg đumbira dužine 2 cm
Sok od 1 narandže, sveže isceđen
1 kašika čia semenki

Malo vode ( po potrebi)

Ananas očistite i isecite na kocke. Prebacite u blender i dodajte sve ostale sastojke. Izmiksajte pa dodajte malo hladne vode da korigujete gustinu smoothie-ja po ukusu. 
Odmah poslužite.

Recept je objavljen u decembarsko/januarskom broju Mezze magazina.


Salata od suvog voća

Za 2 osobe:

Suve kajsije
Suve smokve
Suvo grožđe
200 ml soka od jabuke (birajte prirodni sok, bez dodatog šećera, najbolje ako imate mogućnost da sami napravite u sokovniku)
250g grčkog jogurta
Semenke suncokreta
Cimet

Kajsije, smokve i suvo grožđe potopite uveče u sok od jabuke. Dodajte malo cimeta i izmešajte.
Ujutro izvadite i iseckajte voće. U činiju stavite malo soka od jabuke, seckano voće, grčki jogurt i pospite cimetom i semenkama suncokreta i poslužite.

Recept je objavljen u martovskom broju Mezze magazina.


Sirove loptice sa kupinama

100g ovsenog brašna
2 kašike meda (ili više po ukusu)
2 kašike tahinija
Šaka kupina (borovnica ili malina)
Šaka oraha (sitnoseckanih)
Prstohvat mlevenog kardamoma
Bademovo mleko (po potrebi)

100g tamne kvalitetne čokolade

Kupine iseckajte na sitno. U činiji pomešajte ovseno brašno, kardamom, med i tahini. Dobro sve izmešajte, dodajte kupine i orahe pa ponovo izmešajte da se sve dobro pomeša. Korigujte slatkoću po ukusu. Ukoliko od smeše ne mogu da se formiraju loptice, polako dodavajte kašiku po kašiku mleka dok se testo ne poveže tako da se mogu formirati loptice.
Od napravljene smeše pravite loptice veličine onih za golf. Poređajte na daščicu i ubacite u zamrzivač dok topite čokoladu da se dodatno učvrste.
Istopite čokoladu u džezvi i sklonite sa ringle. Kašikom spustite lopticu u čokoladu na kratko pa izvadite i stavite na tanjir koji posle stavite u frižider da se loptice u potpunosti ohlade.
Čuvajte u frižideru u hermetički zatvorenoj tegli.

Recept je objavljen u junskom broju Mezze magazina.

Proso sa malinama i borovnicama

Za dve osobe:
½ šolje prosa
1,5 šolja mešavina vode i soka od malina
1 pakovanje smrznutih malina (odmrznutih)
4 kašike smrznutih borovnica (odmrznutih)
Med
Šaka pečenih badema

Ostavite maline da se odmrznu ali tako da sačuvate sok.
Proso prvo istostirajte 5 minuta u šerpici uz stalno mešanje pa dodajte vodu i sok od maline.
Izmešajte pa pojačajte temperaturu da voda provri. Kada voda počne da ključa, smanjite temperaturu na nisku pa poklopite i ostavite da se krčka oko 15minuta. Promešajte s vremena na vreme. Nakon tog vremena proso bi trebao da je skuvan. Sklonite sa ringle, dodajte med po ukusu, izmešajte i poklopite da malo odstoji.
U činijice sipajte mlak proso, maline i borovnice. Pospite pečenim bademima i poslužite.

Recept je objavljen u majskom broju Mezze magazina.

Labels: , , , , , , , , , , , ,

35 36 37 38