Većina stvari
koje iskreno obožavam dolaze sa severa: Olaf Olafson, Erlend Lu, Nina Persson
(The Cardigans), Pusti pravog unutra i Saga Noren Lanskrim Malmo... Volim
skandinavsku jednostavnost i neprenteciznost. Arhitekturu, dizajn i stil.
Obožavam kardamom. Jasno je kao dan- ja sam sucker za Skandinaviju!
Jeftine karte smo
kupili u oktobru. Air bnb rezervisali u decembru i januaru, i ostatak vremena
se radovali da idemo u deo Evrope koji toliko volimo i koji nam se činio uvek
tako nepristupačan zbog puno stvari.
Reakcija ljudi je
uglavnom bila mlaka kada bismo rekli da idemo u Malme ( i Kopenhagen). Većina onih koji
su bili nisu baš oduševljeno reagovali. Svima je lepo, prelepo ali mnogo bre hladno. I
ljudi i zemlje. Svi lepi, zgodni, nedostupni. I ima da bankrotiramo sigurno. Da
zaboravimo na alkohol i restorane i verovatno je moguće da ćemo da umremo od
dosade. I hladnoće i kiše. Tako da
sam pre samog putovanja osećala blagu paniku i bila sam spremna na sve. Čak i
da za večeru svaki dan jedemo neku jadaru, da hodamo po kiši i hladnoći svaki
dan, osećamo se neprihvaćeno i otkrijemo već jednom da li smo se baš toliko
zavaravali kada su Skandinavci u pitanju.


Možete zamisliti
moje oduševljenje kada nas je vozač mini busa sa aerodroma, umesto na glavnu
stanicu odvezao pred stan gde smo smešteni. Negde oko ponoći. I što nam je
Niklas (stanodavac) dao jednu noć u njegovom stanu bez da platimo. Ostavio nam
čokoladice, rezervne četkice za zube, punjače za telefon i da koristimo slobodno sve što nam treba.
Kada sam videla te mnogo
lepe ljude da voze raspadnute bajseve i obučeni su lepo ali nikako
ekskluzivno i skupoceno.
Ili mamu i dvoje dece koja se igra sa njima u pesku na plaži na dva stepena. Svi u skafanderima, ciče od sreće i uživaju jedni u drugima. Nedaleko od njih na plaži, društvance koje pravi piknik...
Ili kada uđete u
kafe i konobar vas veselo pozdravi sa Hej! Nasmeje se toplo, usluži te i
ako ima vremena ćaska sa tobom. O tome kako oni žive, rade i uživaju. Nikad
nisam ni slutila koliko ovi ljudi vole da piju kafu. I to odličnu kafu! Ne mogu
da prestanem da pričam o njihovom hlebu koje prave sa starterom, sporo i dugo.
O kafi koja ima neverovatan ukus. Koja se kratko peče kako bi zadržala što više
ukusa i mirisa. I o kardemuma i kanel bular.

Ili gradsku
biblioteku u kojoj tata sedi sa dvoje male dece i čita im priče. I čitave
porodice koje čitaju zajedno sa svojom decom, druže se. Bake i deke za
kompovima istražuju nešto. Parovi pregledaju kuvare. Studenti uče. I svi oni
stvaraju neku neverovatnu energiju.
Bila sam zapanjena. I oduševljena. Long story short- Šveđani su prvi opravdali našu ljubav prema Skandinavcima. Utisak je da su vrlo su nenametljivi i poštuju svoj (i vaš) lični prostor.
Mislim da sam
najveći šok doživela u supermarketu gde su cene samo neznatno skuplje. Kada sam
losketa platila isto kao kod nas a avokado duplo jeftinije. Ništa mi nije bilo
jasno.
Jes alkohol bio
skup ali svakako, nismo išli da pijemo :D I čini mi se da su restorani dosta
skupi. Ne znam, nisamo bili niti u jednom. Odabrali smo da jedemo i radimo isto
šta i lokalci- vozimo bajseve, pijemo odličnu kafu i pojedemo po koju rolnicu ili sendvič sa jajima i škampima,
oko 18h idemo u nabavku pa u stan da kuvamo laganu večeru i pijemo pivce u našem svenska stanu. Posle
da gledamo fotke ili neki film i da budemo na pravom godišnjem odmoru.
Ne znam šta znači
ili kako je živeti u Malmeu. Ne znam ni da li bih mogla da živim tamo. Iskreno,
to me ni ne zanima. Istina je da se nikad nigde nisam osećala tako sigurno i dobrodošlo
kao turista kao ovde. Ovako na
prvu loptu, to je grad gde ćete baš moći da se opustite. Turističkih atrakcija
nema baš puno. Ako volite da obilazite muzeje i razgledate crkve ovde se nećete
ovajditi :D Ali da sednete i uživate u sitnicama koje život znače, to ćete moći
da radite na puno mesta. Mi smo ga jako zavoleli. Ušao je u Top 5.
Jaja sa kejlom i slatkim krompirom
Za dve osobe:
1 kašika ulja (najbolje od koštice grožđa ili kokosovo koje je neutralnog ukusa)
2 slatka krompira
Kejl (odokativno)- možete koristiti blitvu ili spanać ako ne možete da pronađete kejl
2 čena beog luka
1/4 kašičice kajenske paprike
So, biber
3-4 jaja
Slatki krompir oljuštite i iseckajte na kockice. Beli luk takođe. Kejl (ili blitvu ili španat) očistite od centralne stabljike i isecite na trakice.
Zagrejte tiganj na srednje jaku temperaturu, dodajte ulje pa kada se zagrejalo, dodajte slatki krompir. Pržite uz često mešanje 7-8 minuta. Kada je krompir porumenio i omekšao, dodajte kajensku papriku, so, biber i beli luk, promešajte sve pa dodajte kejl. Promešajte i pržite 3-4 minute. Sklonite sadržaj tiganja na jednu stranu a na slobodnom delu ispecite 3-4 jaja na oko. Ako nemate dovoljno veliki tiganj, samo prebacite kejl i slatki krompir na tanjir pa onda ispržite jaja.
Služite toplo uz odličan hleb i neki fini sir.
Prijatno!
Moji favoriti za uživanje:
Soderberg & Sara,
Cofee No.6,
Solde Kaffebar ,
Daniaparken (idelno za kaficu za poneti+omiljeni bular),
Malmö stadsbibliotek
Nismo stigli da odemo ali svi lokalci su preporučili:
Spoonery St.Knut