02 03 Hleb & Lale, food & photography: Prva prolećna subota 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Prva prolećna subota

34


Leon je došao na doručak/užinu. Posle njega i Peđa. Baš volim što su poranili. Rudi je oduševljen jer Leon je njegov drugar. A i Leon je srećan, Ruda stalno skače i liže mu ruke. I Simka se gura, hoće i ona da bude u centru dešavanja.
Ispostavilo se da je i Peđa došao na doručak. Napravila sam mu tost, premazala sa belim lukom i dodala rotkvice dok se kuvala kafa. Divno je mirisala kuća. A u dvorištu je mirisalo proleće. Zvanično smo otvorili sezonu, počelo je uživanje u dvorištu.

Onda je Leka otišao kod bake a mi prionuli na posao. Otvorili smo bocu rashlađenog rozea, napravili akcioni plan. Vojke priprema lignje, ja kuskus salatu i punjenje za lignjune.
Peđa, klasika, izgubio se iz kuhinje, on će da asistira kad krene roštiljanje. Srdi je sve dozvoljeno, pije kafu u dvorištu. 
Vojke je doneo neku dobru muziku, odlično se slaže uz roze i proleće. Iz nekog razloga, uz raspoloženje izdvaja se ova pesma.
Čekamo Miljana da dođe sa posla i donese još jedan roze.
Uveče idemo na žurku, na tvrđavu.
Život je dobar.
Lignje sam punila rendanim edamerom (u principu može svaki tvrdi sir koji se lepo rasteže i čiji ukus nije prejak kako ne bi nadvladao ukus lignji). U njega sam dodala sitno seckani sušeni paradajz (u ulju) i beli luk. Zatvorili čačkalicom da sir ne iscuri i spremno je za pečenje. Beli luk nije nephodan, mi ga svi jako volimo. To veče smo saznali da ga ne vole baš svi i da je bolje ga ne jesti dan kada se izlazi:)
Danas sam saznala za kuvarigrice: ajme, koliko nas je! kod Pamele na blogu Charmpam cakes i da je tema meseca nana. Kuskus salata će se odlično uklopiti u zadatak.

Kuskus salata sa nanom

Sastojci:
za 6 osoba

450 g kuskusa
700 ml vode
2 paradajza
krastavac
2 čena belog luka
nana (sitno seckana)
maslinovo ulje
1 kašikica putera
so, biber

U šerpu sipati vodu i so i ostaviti da proključa. Vrelu vodu preliti preko kuskusa, poklopiti i ostaviti 5-10 minuta. Nakon toga dodati puter i izmešati viljuškom da kuskus bude mekan, paperjast. Kada se kuskus ohladio, dodati sitno seckani paradajz, krastavac, beli luk i nanu koje smo prethodno izmešali, posolili, pobiberili i začinili maslinovim uljem. Dobro izmešati i ostaviti da se ohladi pre služenja.

Prijatno!


Labels: ,

35 36 37 38