"Jao pa ja tebe uopšte nisam tako zamišljala!!!" kaže Vidovita Branka, 2010 godine, dok je ulazila u naš mali stan u Futoškoj ulici.
"U natalnoj karti lepo piše da ti barataš novcem, bila sam ubeđena da si neki ekonomista ili bankar. Uopšte mi nije jasno kako sam tako omanula!" prevrće po svojoj torbi tražeći moju natalnu kartu da otkrije koje planete su je zeznule.
Još mi je Branka svašta napričala. Zaboravila sam većinu. Odlučila sam da od izrečenih proročanstava zapamtim samo ona koja su mi odgovarala.
Negde pred kraj mi je rekla šapatom, da pojača značenje izgovorenog: "Bavićeš se nečim kreativnim."
Tada nisam imala pojma šta će to biti ali je zvučalo tako obećavajuće u moru rečenica tipa "Živećeš na drugom kraju sveta, okružena vodom..."
Prošlo je šest meseci otkako pišem blog. Za tako kratko vreme sam virtuelno upoznala toliko inspirativnih ljudi, mesta i života. Probala, doživela, poželela.
Osvojila prvo mesto kod
Mile na blogu i dve blogonagrade.
Počela sa krčkanjem jednog super-duper projekta.
I još svašta.
Stvarno se bavim nečim kreativnim. Ispunjena sam dobrim idejama i vibracijama.
Možda Branka nije tako jako omanula.
Jedva čekam narednih šest meseci, godinu... da otkrijem nove ukuse, zemlje i ljude...i da nastavim da se družim i inspirišem onima koje sam do sada upoznala.
Klafuti (Clafoutis) sa karamelizovanim šeri paradajzom
Inspirisano/po receptu Beatrice Peltre
Sasvim je očiglednom da sam opčinjena mojim novim kuvarom
"Recipes for an inspired life".
Krcat je mirisnim receptima, fotkama koje mame u kuhinju i po ovoj vrućini i toplim pričama iz života jedne neverovatno inspirativne žene.
Recept sam nameravala da pratim u potpunosti, međutim par sastojaka nema da se kupi kod nas tako da sam morala improvizovati.
Recept je bezglutenski ali ukoliko nemate problema sa glutenom, umesto gustina, možete upotrebiti pšenično ili neko drugo brašno.
Za 4 osobe:
500 g šeri paradajza
3 čena belog luka (sitnoseckanog)
1 glavica crnog luka (sitnoseckanog)
1 kašika balsamiko sirćeta (aceto balsamico)
1 kašika žutog šećera (od šećerne trske)
1 tikvica srednje veličine (izrendana)
40 g gustina
120 ml mleka
120 ml pavlake za kuvanje (20% mlečne masti)
3 jaja
30 g parmezana
sveži bosiljak
timijan
maslinovo ulje
šaka narendanog sira tipa ementaler, gauda, edamer
Zagrejati rernu na 200 C.
Vatrostalnu posudu prečnika 25 cm namazati maslinovim uljem i odložiti sa strane.
U tiganj sipati malo maslinovog ulja i na srednjoj vatri zagrejati ulje. Dodati crni luk i timijan i peći dok luk ne omekša. Kada luk omekša dodati beli luk i kratko peći (oko 1 minut). Dodati šeri paradajz i nežno mešati 2-3 minute pa nakon toga dodati šećer i balsamiko. Nastaviti sa kuvanjem oko 3 minuta. Nakon toga skloniti sa vatre i presuti sadržaj iz tiganja u drugu posudu.
U isti tiganj dodati maslinovo ulje, zagrejati i dodati tikvice. Posoliti i peći dok ne ispri sva voda koju su pustile tikvice. Kada je gotovo skloniti sa vatre.
U posudu mutilicom izmešati gustin i mleko.
U drugoj posudi izlupati jaja, dodati im smešu gustina i mleka, pavlaku za kuvanje, sir i bosiljak. Posoliti, pobiberiti i dobro izmešati.
Na dno vatrostalne posude poređati povrće. Preko njega preliti smešu od jaja i ostalih namirnica. Prekriti rendanim sirom.
Peći oko 30 minuta u već zagrejanoj rerni.
Služiti toplo. Ukoliko ga ukombinujete sa zelenom salatom dobićete jedan kompletan, lagani ručak. Ili večeru.
Aleksandra sa bloga
Creactive me jako obradovala sa blogonagradom. Hvalaaaa!:)
Ime njenog bloga jasno govori šta je njena glavna tema. Svašta interesantno možete naći kod nje a meni se posebno svideo post o tome kako da od starih dobijete nove,
jako šarmantne cipelice.
Srećna sam što mogu i ja da dodelim nagradicu nekom i nastavim ovaj slatki niz!
A dobitnici su:
1. Blog
Daj Griz, Lucija ima savršene fotke, vegetarijanske i veganske recepte koji su itekako nedostajali našoj blogosferi.
2. Blog
Poljubi kuvaricu, moj guru za pravljenje hleba.
3. Blog
Sweetheart, Anja osvaja svojom toplinom i receptima.
4. Blog
My pans and pots, Zoka, naša majstorica ima savršene, inspirativne recepte. A i fotke!
5. Blog
Na pikniku, Senka, moja sestra po đavo-leži-u-detaljima-razmišljanju i autor divnog, životnog bloga.
Sve što treba da urade dobitnici je sledeće:
1. Postavite nagradu na svoj blog.
2. Linkujte onoga ko vas je nominovao da mu se na taj način zahvalite.
3. Dodelite nagradu sledećih 5 blogova koji imaju manje od 200 sledbenika te im javite tu vest.
Uživajte!!!