vlada Marfijev zakon. A mene je uhvatila neka malodušnost.
Zbog uskogrudih ljudi, i raznih drugih. Malo i zbog Marfija.
Ekspresno su mi iscedili pozitivnu energiju prikupljenu u
Istri. A trebala je da potraje do septembra. Da preguram užareno sunce avgustovsko. Sad se koprcam i ne dam im da priđu bliže.
Stisnem oči i zamislim Miljana i mene na stadionu, oko nas ljudi, vrište od sreće, Coldplay sviraju
Princess of China a mi oduševljeni, skačemo sa njima. U Pragu...
...Ili vrućinu u vozu. Peđa, Ivana, Bobi, Miljan i ja oznojani, smejemo se u kupeu. Kupili smo čaj i neke grickalice na železničkoj stanici u Tandžiru. Uživamo u novim mirisima. Raširili smo mapu da vidimo šta nas sve čeka. Napolju je noć, ujutro stižemo u Marakeš da uhvatimo bus za
Legzira plažu. U Maroku...
...Ili veče u dvorištu. Šuškaju bele hortenzije, Rudi izviruje iz njih. Simka meditira na travi. Ja izlazim iz žute kuhinje, na tanjiru nosim patlidžane sa feta sirom, suvim grožđem i bademima. Miljan sipa vino pa večeramo u seoskoj idili. U Bačkom Petrovcu...
Takav život je neprobojan za sitne duše.
Takvog želim da ga zamišljam i živim.
Patlidžan sa feta sirom, suvim grožđem i bademima
za 4 osobe
4 srednja patlidžana
150 g feta sira
50 ml pavlake za kuvanje (20% mlečne masti)
1 kašika milerama
šaka pečenih badema (sitno seckani)
šaka suvog grožđa
1 kašikica zatara
1/2 kašikice sušenog belog luka
maslinovo ulje
Patlidžane oprati, obrisati i iseći na kriške po dužini, do pola santimetra dužine. Poređati na tacnu i posoliti. Ostaviti da odstoji sat, sat i po vremena.
Rernu upaliti na 200C.
Obrisati papirnim ubrusom kriške patlidžana. U tepsiju staviti papir za pečenje, namazati maslinovim uljem pa poređati kriške. Nauljuti i sa gornje strane.
Peći oko 20-25 minuta, u zavisnosti od debljine kriški. Kriške treba da se zarumene i da budu skoro pečene.
Izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi.
Rernu zagrejati na 250C.
U činijici izmrviti feta sir, dodati slatku pavlaku, mileram, bademe, suvo grožđe, zatar i sušeni beli luk.
Ovu mešavinu mazati na kriške patlidžana i motati ih u rolnice. Višak mešavine preliti preko rolnica. U slučaju da nemate viška, kao ja danas, možete preliti sa malo slatke pavlake.
Kratko zapeći.
Rolnice možete poslužiti kao glavno jelo uz salatu. Ili kao prilog uz ribu.
Jednako su ukusne i hladne i tople.
Zatar je mešavina začina- timijan, origao, majoran, pečeni susam, so i sumak.
Ukoliko ga nemate, možete dodati neku od gore nabrojanih začinskih trava po ukusu.
Ovo jelo sam prvi put probala kod
Doktora. Njegova verzija je sadržala beli luk i mileram, ako se dobro sećam. Isto je bilo jako fino.
Tako da ako niste ljubitelj slatko/slane kombinacije ili začina, možete isprobati i Doktorov način.
Prijatno!